Rosalía: ha nascut una estrella

4.12.2018

El primer cop que vaig tafanejar el compte d’Instagram de Rosalía, no entenia per què el seu nom d’usuària era “rosalia.vt”. Em pensava que era una d’aquelles terminacions rares de webs, com ara “tk” o “biz”. Al cap d’un temps, vaig descobrir que la cantant es diu Rosalía Vila Tobella. Si et subscrius a Núvol aquestes festes, et pots endur un exemplar del seu disc Malamente. Reserva el teu exemplar a subscriptors@nuvol.com.

Portada del disc ‘El mal querer’ de Rosalía.

Nascuda a Sant Esteve Sesrovires fa vint-i-cinc anys, la catalana acaba de guanyar dos Grammys Llatins, a la cerimònia que es va celebrar fa dues setmanes a Las Vegas. Si no n’han sentit a parlar, segurament és perquè vostès viuen a un altre planeta. La Rosalía triomfa allà on va, i és un dels fenòmens musicals més sonats dels últims anys a l’estat espanyol. Després de publicar el seu primer disc, Los Ángeles, produït pel músic català Raul Refree Fernández, amb el seu segon treball El mal querer, la Rosalía, literalment –i com diria Josep Pla– ho ha petat. Miracle: hi ha gent jove comprant un CD! L’edició en vinil d’El mal querer ha volat, i és que la sesrovirenca ha fet un disc conceptual que és una delícia en tots les sentits. Tant visual com musical. Un àlbum que, com una novel·la o una pel·lícula, té un principi i un final, amb onze cançons que en realitat són onze capítols. La majoria dels crítics especialitzats, tant en flamenc com en música pop, coincideixen en afirmar que El mal querer és un dels millors discos de l’any.

Rosalía casa el flamenc amb el trap, l’estil preferit dels millenials. I amb l’electrònica, els vocoders i l’Street Fighter. I ho fa inventant-se un gènere o, com ha afirmat Pedro Almodóvar (gat vell, que ja l’ha fitxat per la seva pròxima pel·lícula), “inventant-se tot un univers”. Perquè la Rosalía és cantant, sí, però també és compositora i productora, i acompanyada del geni canari El Guincho ha parit una meravella de disc.

El mal querer està basat en Flamenca, una novel·la occitana del segle XIII: l’artista pren aquest material literari com a punt de partida i el situa al segle XXI, amb un missatge d’empoderament feminista. I no cal dir que Rosalía és un producte 100% català: El mal querer és el seu treball de final de carrera a l’ESMUC, on la cantant ha estudiat Flamenc, després de passar pel Taller de Músics. Més coses: els videoclips de l’artista han sigut realitzats per Canadà, la productora catalana que fa petites obres d’art audiovisuals. La gira d’El mal querer s’ha assajat a la Fabra i Coats, la fàbrica de creació de Sant Andreu. Rosalía s’ha sabut envoltar de molt talent, des de la coreògrafa Charm La’Donna fins a l’artista Filip Custic, passant pel jove dissenyador de moda Palomo Spain. Però saber envoltar-se de talent és, també, un gran talent. Rosalía és la nostra Björk de Sant Esteve Sesrovires.

Ha nascut una estrella. I aquesta estrella es diu Rosalía Vila Tobella.

 

 

Podeu aconseguir aquest disc enviant un correu a subscriptors@nuvol.com.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Rosalía una nova estrella ? Doncs seguirem en la penombra….
    Musicalment seguirem en la penombra…… nomenar que ha estudiar a l’ESMUC pot enredar moltes persones que desconeixen la realitat musical catalana del estudiant majoritari de l’ESMUC.
    Mirant els videos promocionals ho tinc clar…. musica poca, imatge voluptuosa, tematica….. ?