Rodrigo y Gabriela, del carrer al despatx oval

25.04.2016

Què ho fa que dos guitarristes mexicans passin de tocar pels carrers i pubs de Dublín a fer concerts privats pel president dels Estats Units i vendre milions de discos? La resposta és molt senzilla: el talent!

Rodrigo y Gabriel | Foto: Peter O'Neill

Rodrigo y Gabriel | Foto: Peter O’Neill

Rodrigo y Gabriela”, tot i que a casa nostra no són gaire coneguts, són uns virtuosos del seu instrument. És increïble com poden haver triomfat arreu del món fent únicament música instrumental i fent-la sense encasellar-se en un estil concret. Tenen orígens en el metal, però la seva música és eminentment flamenca, tot i que el rock és la seva marca i el rock dur, el seu segell. Per no parlar de les seves influències del jazz o el blues, o fins i tot del pop! En definitiva el que fan aquesta parella de genis és música. Música de la bona i, si t’agrada escoltar bons músics, t’agradarà escoltar Rodrigo y Gabriela.

La gira del seu darrer disc, “9 Dead Alive” (2014), els ha dut a Barcelona, on van oferir un concert a una Sala Razzmatazz gairebé plena i entregada a la parella de talentosos. Segueixen rodant món i ara emprenen el camí cap a Madrid, Lisboa, Mèxic, Paraguai, Uruguai, Argentina, Japó… i mentre van amunt i avall ja estan treballant en el seu nou disc, que veurà la llum l’any vinent.

Són planers, són senzills i viuen amb la humilitat dels seus primers dies. Segueixen convidant el públic a ballar i participar de la seva festa particular dalt de l’escenari i fins i tot fan llargues xerrades explicant els detalls de la seva gira i fins i tot de la seva vida personal, però ho fan amb naturalitat, com si estiguessin parlant amb un grup d’amics i fins i tot demanen al públic si tenen alguna petició de cançó o si els volen fer alguna pregunta. Talment com si encara fossin en un pub irlandès. Però quan es posen a tocar, es transformen, entren com en un trànsit que els fa elevar fins a l’Olimp de la música. Fins i tot la complexitat de les seves peces la desenvolupen amb una tranquil·litat i una parsimònia del qui té moltes hores de vol acumulades. I les tenen! Assagen incansablement per perfeccionar els seus treballs, ara bé, es planten dalt d’un escenari sense una idea prèvia del que faran, van deixant fluir la música i toquen en funció de com veuen l’auditori. Això no funcionaria si no fos per la complicitat adquirida durant els anys de viatge. S’entenen a la perfecció, s’escolten i constantment estan parlant l’un amb l’altre per introduir matisos i novetats a les peces conegudes pels oients habituals.

Rodrigo y Gabriel | Foto: Peter O'Neill

Rodrigo y Gabriel | Foto: Peter O’Neill

El concert de Barcelona va servir per recuperar alguns dels seus temes primigenis i avançar-ne de futurs, així com per fer un fugaç homenatge al recentment desaparegut Prince.

Si encara no els heu escoltat, feu-ho! L’experiència no us decebrà i sobretot no podreu oblidar les melodies, ni aturar el peu, que se us dispararà rítmicament de manera sobtada.