Jordi isern. Recorda on vas

25.02.2018

Del 3 de febrer fins al 8 d’abril, es podrà visitar al Museu de la Garrotxa l’exposició Recorda on vas. Es tracta de la darrera part d’una trilogia a càrrec de l’artista Jordi Isern. Les dues presentacions anteriors es titulaven, respectivament, Recorda d’on vens (juny 2017, Museu d’Història de Girona) i Recorda qui ets (octubre-novembre 2017, refugi antiaeri de Girona). Totes tres, conformen la sèrie Origen i tanquen el cercle d’aquesta exposició inquietant, que forma part del programa d’Exposicions viatgeres de la Diputació de Girona.

Recorda on vas, de Jordi Isern, al Museu de la Garrotxa

Recorda on vas està pensada com una “instal·lació”, és a dir, com un escenari artístic multidisciplinar. El plantejament va més enllà de les exposicions tradicionals i pretén transgredir les obres artístiques per involucrar també l’entorn de manera que el públic pugui interactuar amb les obres dins un espai connotat i així “tenir una experiència”. Es tracta d’un art purament contemporani que està relacionat, per exemple, amb els projectes Guggenheim, on es convida l’espectador a formar part, activament, d’un fenomen artístic que és sensorial i que convoca tots els sentits, no només el de la vista.

La poètica de Jordi Isern té unes característiques molt marcades que resultaran fàcils de reconèixer pel públic. A Recorda on vas es manté el mateix llenguatge artístic de les altres dues exposicions d’Origen. L’autor escull amb molta cura l’ambientació de l’entorn per transmetre un sentiment propici per a la interpretació de les peces. En primer lloc, l’espectador entrarà en una sala en penombra, acompanyat d’una música de fons gairebé imperceptible. Els diferents quadres estan il·luminats amb llums que pengen del sostre i que resulten, amb prou feines, suficients per visualitzar-ne el contingut. Tot plegat, estimula intensament la curiositat del públic, que es sentirà molt predisposat a accedir a aquestes sorpreses. Les obres són pintures inquietants i especulatives on es veuen fragments d’una anatomia humana incompleta, que es presenta a trossos de manera incerta però suggeridora. No serà estrany que el públic hagi de passar-se una estona davant els quadres per descodificar-los. L’obra admet una gran quantitat de detalls, de xifres, de símbols hermètics i de marques velades que portaran el públic a una experiència cabalística. En definitiva, l’espectador es trobarà davant seu una humanitat obsoleta, extingida o fossilitzada, com si només n’hagués quedat un rastre. Jordi Isern suggereix aquesta premonició nihilista a través d’un art sobri i contingut però a la vegada hipersensible i expressiu. No us el perdeu.

Trobeu més informació de l’exposició aquí.