Píndoles per estimar

19.02.2015

Arriba a la Beckett L’Efecte, de la britànica Lucy Prebble, una peça sobre les proves farmacològiques i l’enamorament induït. Dos motius de celebració: una nova proposta de la companyia Sixto Paz, amb la seva tradicional ‘taquilla a la inversa’ i el retorn de Carol López, en la seva faceta de directora. Fins el diumenge 8 de març a la sala de Gràcia.

Nausicaa Bonnín i Pau Roca a L'efecte. © Sala Beckett

Nausicaa Bonnín i Pau Roca a L’efecte. © Sala Beckett

Fa un grapat d’anys, Albert Espinosa (quan amb Los Pelones feia coses francament interessants) va imaginar un món en què existien unes pastilles per no dormir. Te les prenies i el dia passava a tenir realment 24 hores. El cos i el cervell ja no necessitaven descansar, i s’obria davant teu un horitzó temporal infinit per omplir d’activitats. Què faries, llavors, si poguessis disposar de tot el teu temps? La faula, no digueu, és la mar d’engrescadora.

L’anglesa Lucy Prebble ha fantasiejat amb una cosa semblant: què passaria si s’inventés un medicament que provoqués l’enamorament? Ja no caldria estar a mercè de les feromones pròpies i alienes, ni escudar-se en la frase mítica de “és que no he tingut sort”. Res. Engolim la píndola màgica i apa, la mitja taronja cau rendida als teus peus. I tu caus als seus, és clar. La seducció desapareixeria però guanyaríem temps. Interessant, també.

En Tristan (Pau Roca) i la Connie (Nausicaa Bonnín) són dos voluntaris que es presten a participar en unes proves farmacològiques d’uns laboratoris per testar un nou antidepressiu. La Dra. James (Montse Germán) i en Tom (Paul Berrondo) són els dos metges que supervisen el procés. Estaran reclosos durant quatre setmanes, i el que no saben és que, per culpa o gràcies a la medicació, acabaran sentint-se atrets l’un per l’altra de forma irresistible. L’assaig clínic, per tant, ha fallat, però en canvi ha deixat al descobert un nou món ple de possibilitats.

L’efecte (The Effect), que es va estrenar el novembre de 2012 al National Theatre de Londres i el 2013 va guanyar el Critics Circle Award a la millor nova obra de teatre, pretén, en paraules de l’autora, analitzar quines són realment les causes de l’amor. Els resultats dels efectes químics d’una pastilla o un misteri que escapa a qualsevol comprensió?

Aquesta obra ha permès recuperar, després d’una temporada a Madrid, a la directora Carol López, que sempre és benvinguda, algun dels seus actors de confiança, i una nova aposta de la productora Sixto Paz, després de l’espaterrant èxit de Pulmons. De nou, la Companyia aplica la fórmula de ‘taquilla la inversa’, és a dir que l’espectador paga allò que considera adient al final de la funció.