‘Mirades’ a Torroella

8.04.2015

La primavera arriba a Torroella de Montgrí en forma d’imatges fotogràfiques. De l’1 al 30 d’abril es presenta MIRADES, el IV Festival de Fotografia, en diferents espais de la ciutat i organitzat per l’agrupació local ‘Amics de la Fotografia’.

“Mirades” al claustre de l’Hospital de Torroella | Foto: J.M Cortina

“Mirades” al claustre de l’Hospital de Torroella | Foto: J.M Cortina

Seguint l’estil actual de nombrosos festivals de fotografia, diferents locals públics de la població hostatgen per uns dies les obres de més de 20 fotògrafs al festival MIRADES. Això permet al visitant conèixer els seus treballs i descobrir alhora espais de la ciutat que normalment no visitaria. Enguany podem veure fotografia a La Capella de la plaça de la Vila, al claustre de l’antic Hospital, a la casa Pastors i al Museu de la Mediterrània, a Torroella; i fins i tot trobarem cinc exposicions més que es presenten a les sales del Consell municipal de l’Estartit.

El festival de Torroella és un dels fills de l’agrupació fotogràfica ‘Amics de la Fotografia’, que es va constituir l’any 1999. Modesta en nombre d’associats i mitjans, ha tingut la força de posar en marxa diferents iniciatives per promoure la fotografia. Una d’elles és el Festival que comentem, que se celebra cada dos anys, en alternança amb la Biennal Xavier Miserachs de Palafrugell. Així, el Baix Empordà pot gaudir cada any de l’art de la fotografia. Una altra de les iniciatives de l’Agrupació és la concessió cada dos anys, alternativament amb la celebració del Festival, de tres beques per a nous fotògrafs, que, malgrat la seva modèstia, tenen un important significat i comporten addicionalment la publicació del treball de cadascun dels seleccionats en un petit llibre.

És difícil referir en una crònica totes les exposicions que es presenten enguany. En trobareu una referència a la pàgina web del Festival i en un petit catàleg que l’organització ha editat, que es distribueix a totes les sales d’exposició i que resulta molt útil, tant per seguir els treballs dels diferents fotògrafs com per localitzar els espais expositius. D’una banda podem parlar de les exposicions de fotògrafs més reconeguts, com és el cas de Manel Esclusa o Salvi Danés, i de l’altra, de la resta d’exposicions que sovint comparteixen sala. Hi ha encara dues exposicions col·lectives, la dels sis participants en el projecte Proximitat, dirigit per Josep Bou, i la mostra 20 anys/ 20 Autors, de fotògrafs afiliats al sindicat de la imatge (UPIFC), en commemoració del seu 20è aniversari. Pel que fa a la temàtica, hi trobem tota mena d’estils i formats, com es correspon a un festival molt obert i no especialitzat. Un veritable calidoscopi que ens permet veure per on circulen avui els camins de la fotografia.

Un festival que mereix una passejada per Torroella i que té el mèrit enorme de fer-se amb uns recursos mínims gràcies a l’esforç dels aficionats de la població i membres de l’Agrupació. Segurament, un major suport institucional permetria la seva consolidació i donar-li un major impuls que el situés al nivell d’altres certàmens, com els que se celebren periòdicament en diverses poblacions catalanes com Olot, Tarragona o Igualada.