Marc Moreno. Independència d’interessos

5.08.2013

Independència d’Interessos, del periodista i escriptor barceloní Marc Moreno, és el títol que inaugura la col·lecció de novel·la negra de la novíssima editorial “Llibres del delicte”. Darrere de l’editorial hi ha el mateix Moreno, que s’ha decidit amb entusiasme a tirar endavant un projecte extremadament engrescador. A desgrat dels temps que corren, l’autor palesa la voluntat de donar vida a una col·lecció de narrativa negra en llengua catalana que confirmi un seu convenciment: que el país compta amb bones idees i amb bons narradors.

 

Marc Moreno

 

Com a periodista, Marc Moreno creu imprescindible reflectir l’última hora de l’actualitat que ens envolta, malauradament ben adequada als temes i supòsits del gènere més fosc. Així ho demostra a Independència d’Interessos, un thriller de rerefons polític que recrea la corrupció, el tràfic d’influències, el poder dels diners. En una paraula, la manca d’ètica generalitzada, present en tots els estaments de la nostra societat.

La trama de la novel·la és totalment imaginària, fins i tot una mica delirant. L’aparició (i posterior robatori) d’un manuscrit del segle XI desferma un ambiciosa lluita per la possessió d’un cobejat territori al bell mig del Principat. Aquesta circumstància coincideix amb el moment en què gran part dels municipis catalans estan organitzant la consulta per la independència. Situant l’acció en aquest context, Marc Moreno repassa un bon nombre de les qüestions més presents en la Catalunya d’avui. Tot i que en alguns moments la mala traça de certs personatges poden provocar el somriure del lector, el cert és que el llibre ens aboca ˗mitjançant un exercici argumental que, evidentment, no revelaré˗ a una certesa gairebé indiscutible. Aquella que proclamaven els nostres avis, rics en saviesa popular: “No hi ha un pam de net”.

La novel·la és lleugera, agradable de llegir i, com apunto, amb alguns instants d’amarga comicitat. Tanmateix, queda perfectament palès el censurable capteniment de la majoria de personatges, que es regeixen per la manca d’escrúpols i de principis, que practiquen la violència i l’extorsió, que enganyen, traeixen i menteixen. Els polítics no tenen cap problema en canviar de jaqueta, els més ambiciosos no s’estan d’assassinar i els estaments policials suggereixen solucions tan dràstiques que gairebé semblen una broma.
Articulada a través d’unes desordenades reunions que apleguen totes les “forces de l’ordre”, Marc Moreno desgrana una ficció de fons absolutament creïble. Alhora, es diverteix col·locant estratègicament certs aspectes que, tot ratllant la hipèrbole i l’absurd, no fan altra cosa que incidir en la desconcertant ˗i preocupant˗ deriva de la nostra societat. No cal córrer massa per saber de què parlo. Només cal llegir la premsa cada dia.

Des d’aquí, animem amb força iniciatives com la de Marc Moreno, tant en el seu vessant d’editor com en la seva tasca literària. Hi ha moltes coses a dir i l’autor d’Independència d’Interessos encara tot just comença.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

3 Comentaris
 1. Una ressenya molt ben feta que, com sempre, hi ha la llavor de la curiositat.
  Gràcies Anna Maria!
  Maria Teresa

 2. Endavant! En els temps que vivim segur que serà una tasca difícil! Necessitem gent amb empenta com en Marc Moreno!
  Bona i engrescadora ressenya, com totes les teves!
  Gràcies Anna, per tot!
  Tura