L’oreneta de Mont-Sacer

L'oreneta de Mont-Sacer, un estiu per no oblidar, editada per Tartaruga Edicions amb ileditada per de Francesc Masip, és el debut literari del periodista i documentalista gironí Xavier Llopart.

L’oreneta de Mont-Sacer, un estiu per no oblidar, editada per Tartaruga Edicions amb il·lustracions de Francesc Masip, és el debut literari del periodista i documentalista gironí Xavier Llopart.

Una de les il·lustracions de l''Oreneta de Mont-Sacer

Llopart, que va néixer la primavera del 69 i ja als onze anys volia ser periodista, ha fet docusèries per a TV3 com A pagès, Rurals i Sèniors, a més de documentals com El bosc, el gran oblidat, entre d’altres. Els coneixements del món rural i de pagès traspuen en el relat d’aquesta novel·la juvenil que té 246 pàgines, estructurada en capítols curts que permeten una lectura còmoda que atrapa el lector des del primer moment i manté el ritme fins al final.

La novel·la explica un estiu actual en un poblet català, situat al Priorat. És la història de quatre nens, dos estiuejants i dos del poble que es fan amics i decideixen fer un diari local que portarà el nom L’oreneta de Mont-Sacer. El grup d’amics inicien per al seu rotatiu diferents investigacions que els porten a conèixer que el poble va ser escenari de la guerra civil, les dificultats que comporta ser pagès; sabran que hi ha escoles rurals que tenen poc a veure amb la seva escola i també, entre d’altres històries, que existien les trementinaires.

Una novel.la escrita amb un llenguatge senzill, on l’autor posa en valor la feina del periodisme, que no passa pel seu millor moment, i on utilitza els coneixements adquirits amb la realització de documentals, que mostren el domini sobre el món rural, la vida als petits pobles i la guerra civil. Una història, que ens recorda les aventures d’Els Cinc de l’escriptora britànica Enid Blyton, on els protagonistes aprendran durant l’estiu a respectar-se, a ser generosos, a ser conscients que els seus actes tenen conseqüències i que la vida, de vegades, és dura.

Aquí es parla de la descoberta del primer amor i de l’amistat com un valor per defensar. S’hi fa una defensa del món rural, del paper de la dona, del valor de la gent gran i, sobretot, una defensa del valor de l’amistat i la solidaritat. Personalment, crec que aquest és el primer d’una sèrie de llibres que de la mà dels protagonistes ens portarà a viure moltes més aventures. El temps dirà.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació