L’herència viva de Francesc Pujols

Pujols va postular Llull com a patriarca fundador de la filosofia catalana i va trobar en el seu pensament l’eix vertebrador d’un projecte messiànic de gran abast.

Aquest 2015 es compleixen set segles de la mort de Ramon Llull; escoltar el batec de Francesc Pujols mentre mig mil·lenni després li agafava el relleu, ens situa a tribuna per reivindicar-lo. Pujols va postular el mallorquí com a patriarca fundador de la filosofia catalana i va trobar en el seu pensament l’eix vertebrador d’un projecte messiànic de gran abast: la Pantologia o Religió Científica Catalana. Un país que no pensa és un país avocat a la misèria. Per una banda, Catalunya compta amb un bon grapat de filòsofs, però per l’altra, malauradament, molts d’ells encara resten dormint sobre algun antic prestatge. I ja és hora de fer sonar el despertador, perquè el que ens han de dir ve de lluny i té prou embranzida com per impulsar-nos a engrandir definitivament el cel del nostre destí.

Caricatura de Francesc Pujols

A l’entrada del seu Teatre-Museu de Figueres, Dalí va construir un monument a Pujols, on destaca la cita “el pensament català rebrota sempre i sobreviu als seus il·lusos enterradors”. En una conversa amb el filòsof Bernat Dedéu a la seva Torre de les Hores sobre l’imprescindible ressorgiment del pensament català —inseparable del renaixement nacional— que ja comencem a presenciar desenterrant morts*, com els mateixos Pujols o Dalí, servidor explicava que un dia va queixar-se a un exdegà d’una important facultat de Filosofia que quin greu que es dediquin assignatures senceres a Artaud, Benjamin, Derrida, Habermas, Marx, Hegel, Bruno, Kierkegaard, etc., però els llicenciats surtin sense conèixer Llull, Balmes, Sibiuda o d’Ors. La resposta de l’exdegà fou que “si tinguéssim un Kant ja ens en hauríem assabentat”. Va seguir la conversa i poc després un senyor catedràtic de Filosofia, que la seguia, salta:

—El cas d’en Joan Cuscó, que és la persona que més sap sobre història del pensament català del XIX i XX, amb diferència!, és especialment feridor. Si aquest país tingués una mica de vergonya, en Cuscó seria professor a la UB o a la UAB fa anys. I seria la Universitat qui li hauria anat a oferir un lloc.

Casualment acabava de llegir-me un dels llibres de divulgació filosòfica més instructius que he tingut a les mans i era de Joan Cuscó. Es tracta de Francesc Pujols i Morgades, el filòsof heterodox (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2008), i secunda fil per randa l’afirmació del professor. Cuscó no només hi sintetitza l’interessantíssim pensament de Francesc Pujols espolsant la seva figura, sinó que, fent-lo dialogar amb altres autors, ens il·lustra la qüestió amb tot de panoràmiques que relliguen Pujols amb els pensadors i els corrents culturals, polítics i filosòfics catalans (tan imprescindibles i desconeguts!) sense oblidar-se tampoc dels més universals. Val la pena esmentar-ne alguns —a banda dels ja citats (Llull, Sibiuda, Balmes, d’Ors, Dalí): A. Deulofeu, A. Cirici, A. Cortada, A. B. Desumvila, Ferrer i Guàrdia, Gaudí, J. Brossa, Llorens i Barba, Maragall, Milà i Fontanals, Ramon Martí d’Eixalà, Claris, Pla, Pompeu Gener, Prat de la Riba, Ramon Turró, Vives, etc.

Cuscó ens mostra que l’estil estètic i despentinat de Pujols va posar en evidència l’encotillament de la intel·lectualitat oficial del moment, i que si bé el seu gran projecte va escapçar-se amb el franquisme, perquè no és realitzable sense un marc polític obert, aquest ha sobreviscut en estat letàrgic i vol que li insuflem sang per reeixir. Perquè Pujols té clar que l’objectiu del coneixement i el pensament —que l’un ha de ser científic i l’altre, estar arrelat a la tradició— és eixamplar la vida, enfortir la nació a través d’enfortir els seus individus, augmentar l’esperit i acostar-nos a l’àngel.

L’any passat Cuscó va donar-li un germà petit al llibre, es diu Francesc Pujols, filòsof (Afers, 2014) i és també un homenatge a Ramon Llull i a la tradició filosòfica catalana explicats des de la visió que Pujols proposa en un dels seus llibres capitals: El Concepte General de la Ciència Catalana (1918) . Si a Filòsof heterodox tenim una explicació completa i dialèctica del llegat filosòfic de Pujols, en aquest, més curt, s’hi emfatitza un dels pilars fonamentals amb què es basteix tot el pensament pujolsià.

Pujols es submergeix en els oceans atàvics de Llull seguint-ne l’estela fins al segle XX i proposa un plat vitalitzant el punt dolç del qual s’ha de consumar ara, al segle XXI, amb la independència del poble català i el desenvolupament de totes les seves potencialitats. Aquest desenvolupament passa per enfortir les arrels del pensament amb un punt de vista propi (català) de la realitat, i apunta a un lideratge de la humanitat que la història ha demostrat que estem en condicions d’assumir. Aquesta tasca de titans serà possible desenvolupant la Ciència del Tot, que, d’una banda, consisteix a fer avançar la cultura catalana, innovant cadascú en el seu àmbit; i, de l’altra, a relacionar els coneixements de les diferents ciències particulars integrant-los en un sistema que culminarà en una moral que ens donarà una vida cada cop millor, encaminant-nos cap a l’àngel, que és l’estadi superior de la cosmovisió pujolsiana, i que resumeix en la seva Escala de la Vida.

Cal agrair a Joan Cuscó la seva feina imprescindible i, sobretot, animar tothom a buscar tresors tan potents entre les restes de la nostra cultura. Reviure Pujols és despertar un projecte faraònic adormit, experiència de proteïna per al múscul cultural actual i de gran fondària per a l’esperit del nostre futur col·lectiu.

*Per a la gesta de la nostra independència nacional els catalans no en fem prou de mobilitzar els nostres efectius vius, hem de mobilitzar la totalitat. Cel i terra. També les energies ultramundanes: zombis, apàtrides… I fins i tot morts.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació