Les afinacions de Ferran Fages

19.12.2016

El MACBA va acollir fa uns dies l’estrena mundial de Detunning series for guitar, una peça del compositor Ferran Fages (1974). Era una nova sessió del Sampler Series, cicle de música contemporània que programa l’Auditori en diferents espais de la ciutat. L’acompanyava el percussionista aragonès Luis Tabuenca. Avui torna el cicle Sampler Series amb un concert de Nordic Voices a L’Auditori.

 

Ferran Fages

Ferran Fages

No és la primera vegada que parlem de Ferran Fages a Núvol. Tuli Márquez li va dedicar aquest reportatge, ara fa dos anys, arran de la seva participació al prestigiós festival de música contemporània de Huddersfield, al Regne Unit. Aleshores Tuli Márquez ja el definia com un dels músics catalans més internacionals, un dels més reconeguts en el seu estil i alhora un dels més desconeguts, malgrat el prestigi que té amb només quaranta anys”.

Al MACBA Fages va protagonitzar la primera part del concert amb la seva guitarra elèctrica. Fages va actuar tot sol en la immensa baluerna del MACBA, acompanyat només pel seu ordinador, que emetia el so d’unes ones sinusoïdals gràcies a un senzill programa de software lliure. L’ordinador li feia d’orquestra. “Aquestes ones estan afinades pensant en uns instruments que estarien tocant en un mateix to”, m’explicava Fages en acabar el concert. La performance tenia tot l’aire d’un assaig obert. La peça de Fages crea una atmosfera molt gradualment hipnòtica, que va embolcallant l’espectador amb una base de repeticions i variacions. Detunning series for guitar és un exercici d’afinació molt subtil que demana una certa intimitat i la nau central del MACBA, un no-auditori, és un espai que més aviat li anava en contra. Fages, però, va resistir els crits dels visitants o les veus dels guies del museu amb una gran concentració sense distreure’s gaire.

Detunning series for guitar és una peça pensada per a un únic músic. Fages acostuma a interpretar les seves peces tot sol però en altres ocasions també ho ha fet amb formacions obertes. La fixació en una partitura d’aquestes peces és bastant oberta, atès que es troben en constant evolució i poden sofrir alteracions en successives improvisacions. És per això que Fages, tot i haver gravat desenes de discos, no està particularment obsessionat per ser a Spotify, on no trobareu cap referència seva. “M’ho prenc amb una certa distància, que em permet mantenir un cert control sobre la peça, i sobretot privacitat mentre encara sigui un work-in-progress. Abans d’acomiadar-nos Fages em regala el disc Radi d’or, una peça del 2011, que ha gravat amb la discogràfica Another Timbre amb la complicitat de músics d’aquí i de fora, com ara la flautista Olga Ábalos o la percussionista Pilar Subirà. Si hi esteu interessats, trobareu més informació al web de Ferran Fages.