La reputació de Bel Olid

5.10.2012

Bel Olid.

Ara no recordo qui ni quan, però una vegada una escriptora (o un escriptor) de contes, fent un paral·lelisme amb la boxa, va dir que la novel·la és un combat de resistència que es guanya per punts, i que el conte és un combat que es guanya per KO. Desconec si Bel Olid coneix aquest aforisme, però en tot cas l’ha aplicat perfectament. I es que l’autora de La mala reputació,  ens presenta un recull de tretze contes breus que no arriben a les cent cinquanta pàgines, cada un dels quals és com un cop de puny que deixa el lector mig atordit. Perquè són incisius, tenen la mida justa i van al gra.

El primer i l’últim conte del recull (i evidentment no és cap casualitat) tenen una força immensa.  Amb tan sols tres pàgines per conte, Bel té la capacitat d’estabornir-nos completament, amb dues històries terribles, dures, però a la vegada contades amb una subtilesa i una delicadesa que contrasten, i molt, amb la tragèdia que ens està explicant. Aquesta subtilesa l’autora l’aconsegueix amb el que és la seva  principal virtut: diu el que ha de dir i sobretot, calla el que ha de callar. A tall d’exemple, és admirable com a “Garlandes”, el primer conte del recull, i on se’ns explica un succés dramàtic ocorregut durant la infantesa del narrador, l’autora ens fa viure tot el succés obviant tot allò que ens podria sembla imprescindible de contar, però que resulta que no ho és, perquè ella en té prou amb un va anar molt ràpid i un massa tard per a mostrar-nos tot l’abast de la tragèdia.

A “La mala reputació” Bel ens parla de les relacions personals, de la incomunicació, del dolor i, sobretot, de sexe (i qui parla de sexe parla d’amor). I és que els seus personatges femenins són tan diferents entre ells com diferent és la manera com tenen de viure la sexualitat. Des del conte “Lalalà” on una dona maltractada pel seu marit pateix el sexe amb una violència brutal, fins a “Tedi”, on dues dones decideixen exercir la prostitució perquè no tenen res més interessant a fer. Passant per contes com “For no one” on l’homosexualitat, la bisexualitat i l’amor hi tenen un paper predominant.

No obstant aquest fil conductor, Bel Olid presenta a “La mala reputació” contes de temàtiques i gèneres molt diversos: trobarem un parell de contes fantàstics, un relat epistolar-eròtic, narracions més realistes, d’intriga… una amalgama que tot i que potser no és desitjable, no desmereix la bona feina que ha fet l’autora amb aquest recull.

Bel Olid (Mataró, 1977) és traductora, professora, blocaire, assagista, novel·lista i contista. Amb la La mala reputació, el seu primer llibre de contes, ha guanyar el premi Roc Boronat d’enguany.

Bel Olid, La mala reputació. Edicions Proa P.V.P: 16€, 144 pàgines

 @AlbertJunyent