La grandesa del Més Petit de Tots

13.11.2018

Cada setmana trobem un munt de propostes a la cartellera infantil. Hi ha de tot: dansa, música, circ, teatre, audiovisuals… un munt d’activitats que fan les delícies dels menuts, però… què passa quan els menuts són els més menuts? Els nadons o menors de 5 anys tenen dret a gaudir de les arts escèniques? Perquè llavors, si donem una ullada ràpida a la cartellera, ja ens costarà més trobar propostes adequades a les seves edats.

La companyia Théâtre de la Guimbarde presenta ‘Cache Cache’ al festival El més petit de tots.

La franja 0 – 5 i especialment la 0 – 3 és de les més complicades per als artistes i per tant la que menys oferta presenta. Davant d’aquest repte neix El més petit de tots, el festival artístic internacional que arriba a la seva catorzena edició per a fer les delícies dels més menuts. Fins al 25 de novembre les famílies podran gaudir d’una extensa programació repartida en 14 teatres de 10 ciutats catalanes i una del País Valencià. Tot està pensat per als petits. Els espais, els formats, l’aforament… i a part d’espectacles de tota mena, el festival també inclou espais de creixement per a les famílies i companyies que operen en aquestes perilloses franges d’edat: conferències, tallers formatius, trobades professionals…

Un dels espais que no ha volgut faltar a la cita és el SAT!, el teatre del barri barceloní de Sant Andreu fa anys que programa de manera delicada un munt de propostes per als més menuts. La seva programació és d’una exquisidesa absoluta. Sempre que t’hi acostes amb la canalla et reben amb espais de joc previs a la funció, et tracten de tu a tu i et conviden a entrar i sortir de la sala si així ho creus oportú. Donen l’oportunitat a les famílies de gaudir de grans propostes sense la tensió d’anar-hi acompanyat dels infants. Per tal que ells gaudeixin i tu també! I el més important, mai en surts decebut, al contrari!

La companyia Théâtre de la Guimbarde presenta ‘Cache Cache’ al festival El més petit de tots.

Ells han estat els qui han donat el tret de sortida amb una de les primeres funcions del festival Cache Cache de la companyia belga Théâtre de la Guimbarde. Una funció tendra, propera, divertida i desenfadada que versa sobre com dos germans trampegen la vigilància dels progenitors per tal d’allargar el moment d’anar a dormir. Tot passa entre coixins, llençols i ombres i la imaginació desborda com ho faria la d’un infant. Abans de començar la companyia avisa: “Si us plau, abstingueu-vos d’anar explicant als vostres fills i filles allò que passa a l’escenari, deixeu que per si sols entenguin allò que vulguin”. I és així de fàcil, els petits s’emocionaran i es deixaran portar per cada escena que organitza la parella artística que es mou per l’escenari, com una bella dansa, de manera poètica i propera als infants. Una delícia sens dubte, que rodarà per diferents teatres fins que acabi el festival.

Ens calen més festivals i activitats per als més petits! Ens cal professionalitzar l’escena infantil, perquè costa molt obrir-se camí en aquest món i això fa que poca gent vulgui dedicar-s’hi. Però si aprenem a valorar-lo, si aprenem a apreciar el terreny dels menuts, de ben segur que els adults del futur creixeran estimant la cultura i volent-ne descobrir totes les seves cares a mesura que es vagin fent grans. Voleu dir que no val la pena apostar-hi?

 

 

Per a més informació i entrades pel festival El més petit de tots podeu consultar aquest enllaç.