‘La gran duquessa de Gerolstein’ es queda a l’Almeria Teatre

24.04.2014

L’Almeria Teatre acaba d’anunciar que prorroga fins al 18 de maig ‘La gran duquessa de Gerolstein’. Dirigida per Víctor Álvaro i estrenada inicialment el mes de gener al Teatre Gaudí, la podeu veure ara a l’Almeria en funcions de dissabte i diumenge vespre.

'La gran duquessa de Gerolstein' a l'Almeria Teatre fins al 18 de maig

 

La companyia Bratislava debuta amb aquest muntatge i aporta per primera vegada en català una divertida i acurada versió i adaptació d’una de les obres menys conegudes aquí de Jacques Offenbach de la qual, des de temps immemorials, la cultura popular catalana n’havia extret només el personatge del general Bum-Bum, en una composició adreçada a infants, de principis del segle XX, del músic Joan Llongueras, que ha anat passant d’avis a pares i fills de diverses generacions, fins que als anys setanta, La Trinca la va repopularitzar satíricament per a adults dins del seu àlbum ‘L’orgue de gats’.

Els espectadors, doncs, de l’espectacle que ha dirigit i estrenat al Teatre Gaudí Barcelona, Víctor Alvaro —ànima també de l’Almeria Teatre— trobaran enmig de la trama de ‘La gran duquessa de Gerolstein’ breus polsims de música catalana, com per exemple uns compassos de flabiol i sardana.

Els lletristes d’aquesta òpera bufa de Jacques Offenbach (Colònia, Alemanya, 1819 – París, 1880), van ser Henri Meilhac (París, 1831-1897) i Ludovic Halévy (París, 1834 – 1908), autors de la majoria de peces d’Offenbach, del qual, el teatre català ha portat a escena en diferents etapes altres obres seves com ‘La bella Helena’ o ‘La Perritxola’, a càrrec de Dagoll Dagom.

La trama de ‘La gran duquessa de Gerolstein’ amaga sota un vel d’humor una sàtira del poder militar, la febre per les medalles del gremi del sabre, i les concessions que es fan sovint, sigui quin sigui el segle, a través del dret de cuixa.

En tres actes, els quatre intèrprets practiquen el transvestisme que acaba resultant des del primer moment un recurs gairebé natural: elles tres (Anna Arena, Laura Pau, Mònica Portillo) fan de general, de príncep, de soldat, de baró i de preceptor, i ell (Albert Ruiz) fa de duquessa, paper que s’acaba convertint en protagonista tot i que qui li trepitja a la llarga el protagonisme absolut és el del soldat ras Fritz (interpretat per Anna Arena) que gràcies a les seves arts i a l’ull que li té posat la duquessa fa un salt vertiginós fins al rang de general, desplaçant el general veterà.

Però com que ja se sap que tal faràs, tal trobaràs, entre intrigues i conxorxes de palau —o més aviat de caserna, diguem-ne xusquera, en argot militar— el mateix Fritz acaba la història renunciant a les medalles i els galons, i caient fins més avall de la sola de l’espardenya per ser fidel al seu amor de debò (un personatge absent). Història còmica, doncs, però també amb moralitat final i ingènuament romàntica.

Una òpera bufa com aquesta sense una bona interpretació podria caure en desgràcia des de la primera escena. En aquest cas, la companyia l’eleva a la categoria d’un musical de primera, que compta amb la capacitat musical garantida —fins i tot els intèrprets tenen unes fugaces escenes amb instruments de fanfàrria— i una bona combinació amb la també encertada capacitat escènica pel que fa al moviment i les parts dialogades. El pianista i director musical, Ferran Martínez Palou —un dels fundadors de l’Orquestrina Galana, un grup de referència de l’animació popular de la dècada dels vuitanta— s’insereix també en la trama com un personatge més. I tots, això sí, ben caracteritzats amb vestimenta militar i barrets de llauner, que fan encara més evident el caràcter còmic de l’opereta d’Offenbach i que la fan recomanable fins i tot per a tots els públics.

 

«La gran duquessa de Gerolstein». Òpera bufa de Jaques Offenbach. Traducció i adaptació de la companyia Bratislava. Intèrprets: Anna Arena, Laura Pau, Mònica Portillo i Albert Ruiz. Pianista: Ferran Martínez Palou. Coreografia: Jordi Ribot Thunissen. Escenografia i vestuari: Companyia Bratislava. Il·luminació: Víctor AIGo. Tècnic il·luminació: Albert Giner. Direcció musical: Ferran Martínez Palou. Direcció general: Víctor Álvaro. Teatre Gaudí Barcelona, Barcelona, 23 gener 2014. Reposició: Almeria Teatre, 23 abril 2014.