La família és un monstre desconegut

29.11.2017

David Nel·lo © Víctor P. de Óbanos

 

Enguany David Nel·lo ha estat el guanyador de la 50a edició del Premi Prudenci Bertrana. Aquest dilluns 4 de desembre a les 20h presenta Melissa i Nicole (Columna) a la Fundació Valvi de Girona (Gran Via de Jaume I, 42).

La novel·la ens planteja una qüestió delicada: Fins on es pot arribar per aconseguir la felicitat dels que més t’estimes? Quins límits estaríem disposats a travessar? Aquestes reflexions, en aparença abstractes, són les que hauran de bandejar els Callahan i els Vinyals, dues famílies que mentre gaudeixen d’unes petites vacances a Suècia pateixen un sotrac que els canviarà la vida.

La història s’inicia a la petita illa bàltica de Farö, en ple solstici d’estiu, un escenari i un context que hi juguen a favor. Les dues famílies, amb les seves respectives filles adolescents, inicien el pelegrinatge obligat pel turista cap al cementiri on reposa el famós director de cinema; Ingmar Bergman. L’atzar, la casualitat, o el destí, provocarà l’encontre d’aquestes famílies tan separades geogràficament però tan íntimament unides. Ha arribat el moment tan temut pel Doctor Callahan; el de pagar les conseqüències d’una aberrant decisió presa en un moment d’angoixa.

La Melissa i la Nicole, les joves adolescents són idèntiques i a la vegada diferents. Són bessones i ara es retroben després de setze anys. Una s’ha criat als Estats Units, amb els Callahan, l’altre a París, amb els Vinyals i, tot i que no parlen ni el mateix idioma, saben que mai més estaran soles. Aquest moment surrealista, narrat a les primeres pàgines, obre una caixa de pandora de la qual sortiran tota mena de monstres. Noves qüestions apareixen mentre els protagonistes miren d’encabir a les seves vides aquesta nova realitat: què vol dir ser pare? Tots tenim dret a tenir fills?

Les germanes creen llaços en un paratge suec que les transforma i les allibera mentre els pares, tots quatre, espantats i aclaparats, fan inventari de la que ha estat fins ara la seva alterada vida familiar. I ara què? Com serà el futur? Els matrimonis aguantaran el cop? Potser hauria estat millor quedar-se a casa i viure sense descobrir la veritat, ignorant però sense maldecaps.

La història es tanca en pocs dies, poc més de quatre, però deixa obertes ferides impossibles de  guarir. El David Nel·lo ja ens ho ha explicat a la novel·la, hi ha coses que tenen una repercussió i un cost que pagarem durant tota la vida.

Etiquetes: