La desaparició d’Evie Wyld

8.09.2018

“Otra oveja, destrozada y ensangrentada, con las vísceras todavía calientes y el vapor emergiendo de su interior como si fuera un pudin recién horneado. […] Acerqué una bota a la cara de Perro para evitar que se llevara un pedazo de la oveja de recuerdo y permaneció junto a mí mientras arrastraba los restos del animal muerto fuera del prado, hasta la cabaña.”

Evie Wyld. | © Ático de Libros

Així ens rep Evie Wyld, escollida com una de les millors autores joves per la revista Granta, a la seva estremidora novel·la Todos los pájaros cantan (Ático de los Libros), relat que ha guanyat el premi de Literatura de la Unió Europea, el premi Miles Franklin i el premi Encore.

Jake, la protagonista, és una dona solitària i enigmàtica que fuig dels seus dimonis i d’un passat obscur i tèrbol a Austràlia que la turmenta sense descans. Viu en una illa del Regne Unit, de la qual mai en sabem el nom, reclosa en una granja d’ovelles amb la companyia del seu gos, Perro. Ja van dues ovelles mortes, però se’n desconeix la causa. Serà obra d’uns nens gamberros? D’una guineu? O d’una criatura estranya i misteriosa que pul·lula per l’illa?

Amb tot, Todos los pájaros cantan no se centra en la recerca i captura d’aquesta bèstia, sinó que narra la història d’una dona que vol desaparèixer. Wyld alterna els capítols per explicar el present i el passat de Jake. D’aquesta manera, la novel·la segueix una estructura lineal i progressiva quan relata la vida a Gran Bretanya. No obstant, viatgem en el temps per anar descobrint paulatinament els secrets del seu passat a Austràlia, els quals són revelats seguint un ordre regressiu.

Wyld fa ús d’una prosa senzilla i directa, i a través d’un ritme narratiu àgil i veloç, l’autora crea una atmosfera inquietant i estremidora i fa que la intriga i la tensió no deixi d’augmentar. Hi ha tantes coses per descobrir… Per què Jake viu reclosa en una illa remota? Com s’ha fet aquelles cicatrius a l’esquena? Què pot haver passat a Austràlia perquè hagués de deixar-ho tot i desaparèixer? Tanmateix, Wyld dosifica les respostes i un no pot deixar de llegir.

A Todos los pájaros cantan, Jake recorrerà els camins de la culpa, la solitud, la pèrdua i la supervivència i aprendrà el poder del perdó i la redempció.

Evie Wyld ha creat una novel·la psicològica on el passat es converteix en el pitjor malson de Jake, en una bèstia de la naturalesa que assetja i atemoreix contínuament la protagonista.