La bombolla del vi

10.11.2017

Sour Grapes és un documental fascinant i probablement una de les cintes més premiables de la secció Collita d’enguany del Most, Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava. Dues últimes projeccions aquest cap de setmana.

Els directors Jerry Rothwell i Reuben Atlas han construït un relat detectivesc a partir de la vida i miracles de Rudy Kurniawan, un jove indonesi transplantat als Estats Units, un amant del vi carismàtic i amb un paladar extraordinari, que va aconseguir enlluernar primer i enganyar després centenars de milionaris americans. Kurniawan va saber aprofitar l’afluència de la primera dècada d’aquest segle per engatussar inversors i especuladors milionaris disposats a gastar-se milers de dòlars en subastes de vins.

Sour Grapes ens presenta un personatge fascinant, el Mozart dels vins, un jove divertit i generós, que va comprar primer una gran quantitat d’ampolles per després revendre-les en subastes a uns preus exhorbitants.

Sour Grapes se centra en la figura misteriosa de Kurniawan i els seus antagnistes, però és també un retrat demolidor de l’Amèrica anterior a la gran recessió del 2008. La mateixa especulació financera que va portar a l’estrepitós enfonsament de Lehmann Brothers es va viure en l’àmbit del consum de béns de luxe.

“El vi és com l’or”, diu John Kapon, un dels responsables de l’escalada de les subhastes del vi i un dels còmplices de Kurniawan en aquesta gran estafa. “El vi és un bé escàs perquè la gent se’l beu, i per tant les existències d’una determinada collita, a mida que passen els anys, es va fent més preuada”. La manca de liquiditat, que es va viure dramàticament en l’àmbit financer, té la seva traducció literal en l’àmbit del vi.

Jerry Rothwell i Reuben Atlas han entrevistat les víctimes de l’estafa de Kurniawan, la majoria d’ells amics que no han deixat d’admirar-lo malgrat estar terriblement decebuts pel seu comportament. Molts encara se’n fan creus, que avui aquest superdotat amb un paladar excepcional sigui a la presó, i alguns encara serien capaços de perdonar-lo si se’l tornessin a trobar, perquè tenen un record entranyable de les estones amb què van compartir degustacions.

Sour Grapes també incorpora la veu dels antagonistes de Kurniawan. Monsieur Ponsot, qualificat com el Sherlock Holmes del vi francès, un productor de vi de la Borgonya amb generacions d’avantpassats a les espatlles, viatja als Estats Units per desactivar un frau que afecta la reputació de la seva denominació d’origen. També és fascinant el testimoni de Bill Koch, un col·leccionista de vins de Florida, propietari d’un celler amb més de 43.000 ampolles que un bon dia descobreix que ha estat víctima dels enganys de Kurniawan. Koch encarna la figura del col·leccionista milionari desenganyat, que parla de la vanitat del món sense estripar-se les vestidures. Després d’haver invertit quatre milions de dòlars en vins falsos, Koch impulsa una investigació per desemmascarar Kurniawan i l’entramat de còmplices que han fet possible una estafa a gran escala. El film també dóna veu a un exagent de l’FBI, especialista en frau en el món de l’art, Jame Wynne (quin nom!) que es posa entre cella i cella desmuntar el personatge de Kurniawan i ens explica tota la seva recerca pel continent asiàtic.

Rudy Kurniawan, el gran seductor de l’enologia

Sour Grapes té la virtut d’explicar-nos la història d’un gran estafador i alhora retratar una època i tot un món que van ser camp adobat per a la seva irresistible capacitat de seducció.

El Most Festival posa a l’abast del públic un documental insòlit, que hauria de cridar l’atenció dels programadors de la nostra televisió pública. Encara sou a temps d’assistir a dues projeccions d’aquest film, al Museu Vinseum de Vilafranca l’11 de novembre a les 17h i diumenge 12 de novembre a les 12h a Torreblanca.

Trobareu més informació aquí.