La bellesa (il·lustrada) de la mort

L’exposició itinerant “La mort, digna i il·lustrada” actualment es pot visitar a la Casa Cultura de Girona

Buen amor y buena muerte, no hay major suerte” diu un refrany mexicà. Per a la cultura mexicana la mort és una altra etapa de la vida, un esdeveniment que es tracta amb naturalitat. Per a ells la mort és tan natural que es mereix una festa, una celebració alegre per a recordar els éssers més estimats. Malauradament a la nostra societat la mort és un tabú, un fet del qual no parlem.

Trencar amb aquesta realitat és precisament l’objectiu de l’exposició itinerant “La mort, digna i il·lustrada” que actualment es pot visitar al Centre Cívic Urgell fins al 27 d’octubre de 2018. El projecte inclou les obres de 30 il·lustradors que han col·laborat amb les seves creacions per a donar la seva visió de la mort. Artistes com Marta Bellvehí, Wäwä Illustration o Marc Vicens han reflexionat sobre què és la mort digna i l’han interpretat en el paper.

Perquè l’exposició, a més a més, vol fer plantejar a l’espectador el valor de tenir una mort digna. L‘entitat que ha coordinat l’exposició, l’Associació Dret a Morir Dignament (DMD-Cat), treballa justament perquè tothom tingui el dret a morir dignament i decidir en quin moment i de quina manera vol finalitzar la seva vida.

Tot i que el tema pugui semblar escabrós i trist, l’exposició està plena de bellesa, colors i vida. Sí, també de vida. Perquè els artistes demostren amb les seves obres que la mort és igual d’important que la vida. Amb les seves creacions, els il·lustradors intenten canviar la concepció que tenim de la mort: no és lletja, fosca i plena de sofriment com tradicionalment considerem.

Un altre aspecte que fa molt recomanable l’exposició és la descripció que es fa de cada obra. A part del nom de la il·lustració i el del seu creador, també es pot llegir l’explicació de l’obra feta pel seu autor. Això permet al lector entendre quin és el procés de creació de l’artista i el perquè del seu resultat final. Una eina, doncs, que permet a l’espectador entendre el significat de tots els colors, traços i imatges que té al davant.

Com s’explica en una obra, el cicle de la vida és: “créixer, florir, estimar, volar i créixer, per després tornar a formar part d’aquest tot que ens envolta”. La mort, doncs, forma part d’aquest cicle que apreciem tant. Malgrat això, com és que som incapaços de donar-li la rellevància, el respecte i la bellesa que es mereix?

El dimecres 24 d’octubre a les 18h  Alba Falgarona, il·lustradora i comissària de l’exposició,  farà una visita guiada al mateix Centre Cívic Urgell.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació