Kent Haruf. Cançó de la plana

2.06.2018

Edicions del Periscopi ens van presentar l’octubre de 2017 Cançó de la plana, l’aclamada obra de Kent Haruf que enceta la Trilogia de Holt. Marta Pera Cucurell n’és la traductora, així com ho és del segon volum de la trilogia, Capvespre, que acaba de sortir. Periscopi publicarà l’any 2019 Benedicció, el tercer volum d’aquesta trilogia.

Kent Haruf. |

Cant pla, cançó plana. So vocal uníson que feien servir als primers temps de l’Església romana; qualsevol melodia o aire senzill, sense adorns. Kent Haruf ens dona la benvinguda amb la diferència entre ambdós termes a l’epíleg de Cançó de la plana.

Lleial al títol, l’autor uneix diverses veus per crear una novel·la coral que narra les vivències, les emocions i les relacions humanes d’una petita comunitat rural de Colorado, Holt. Mitjançant una prosa sòbria i aparentment senzilla, Haruf ens introdueix al paisatge de les planes altes, un univers ple de personatges genuïns i captivadors d’una gran complexitat emocional.

Així, coneixerem un professor d’institut anomenat Guthrie, que afronta la depressió i l’abandó de la seva dona i s’encarrega de la cura dels seus dos fills, Ike i Bobby; els McPheron, uns germans eixuts i matussers que ens sorprendran acollint la jove Victòria Roubideaux, embarassada i rebutjada per la seva mare; la Maggie Jones, una altra professora, a càrrec del seu pare amb Alzheimer.

Cançó de la plana és també una oda a la quotidianitat, a la senzillesa de les petites coses. I és que és a través de les tasques més simples, com pot ser repartir un diari, anar a comprar, o comprovar si una vaca està prenyada, que el lector es forma una idea verídica i completa dels personatges.

Haruf ens mostra un món imperfecte, un món real; ple de soledat, aïllament i ràbia, però també, i sobretot, de bondat, de cooperació i d’amor. Un món on els adorns no hi tenen cabuda i on el mot ‘família’ adquireix una nova definició enmig d’una pugna entre la modernitat i els valors tradicionals. En definitiva, una història tendra, emotiva i intensa que fuig del sentimentalisme.