Kandace Springs, la nova diva del soul

25.07.2017

Aquest cap de setmana, l’Estartit ha vibrat amb la jove promesa Kandace Springs (veu i piano), una de les veus emergents del jazz i el soul als Estats Units, que arriba a casa nostra acompanyada dels també nord-americans Dillon Treacy (bateria) i Jesse Bielenberg (contrabaix) gràcies al Festival Jazz L’Estartit.

Kandace Springs al Festival Jazz L’Estartit | © Martí Artalejo

Aquest divendres a la nit (22 h), la vibrant veu de l’estatunidenca Kandace Springs (Nashville) va omplir l’escenari principal de Festival Jazz L’Estartit – Costa Brava, la plaça de la Llevantina, amb el port marítim i les illes Medes de fons. Amb el concert a l’Estartit, Springs debutava a Catalunya, culminant així la seva gira per la península i presentant el seu disc Soul Eyes (del prestigiós segell Blue Note Records).

La cantant i pianista de Nashville, juntament amb el novaiorquinès King Solomon Hicks i la francesa Madelaine Peyrouxprometia ser un dels plats forts i més esperats de la programació del festival. No sempre és fàcil estar a l’alçada de les expectatives del públic, però Springs demostrà que és possible fins i tot superar-les.

Segons Montse Faura, la directora artística del festival, amb només 27 anys Springs “apunta fort”. La seva potent veu i el seu estil que beu de la fusió del soul, del blues i del R&B, ja han captivat músics i discrogràfiques d’arreu. Soul Eyes és el seu primer àlbum i la seva carta de presentació a Europa. La singularitat de les seves peces rau en la fusió, en una fusió del tot orgànica. En les seves composicions afloren i despunten amb gran naturalitat i fluïdesa temes i ritmes de grans mestres del jazz com poden ser Billie Holidays, Ella FitzgeraldNina Simone o Norah Jones. I Springs no se n’amaga: al contrari. Les grans veus del jazz i del soul ressonen en les seves cançons i ho fan amb un deix d’admiració i d’entusiasme però també de saviesa i coneixement. En la seva veu l’energia de la joventut i el seny de la maduresa es fusionen i d’aquesta fusió en broten peces íntimes, sensibles, melòdiques i càlides, però també fresques.

Divendres passat, tan bon punt entrà a l’escenari i agafà el micròfon, acompanyada pel seu bateria i contrabaixista, la seva potent i vibrant veu omplí la plaça de la Llevantina. I seduí al moment el públic, talment com ho feu ara fa uns anys amb Prince, que en sentir-la cantar la convidà a tocar amb ell el 2014.

Durant gairebé dues hores, el trio de Springs tocà les íntimes i emotives peces del seu debut, Soul Eyes. I, al costat dels seus temes, tocà versions de clàssics del jazz i el soul que integrà de forma brillant i natural amb el seu repertori propi. Springs emocionà el públic amb la seva lectura de “Soul Eyes” de Mal Waldron, deStay With Me” de Sam Smith o de “First Time I Ever Saw Your Face” de Roberta Flack. 

La seva veu càlida i propera, embolcallada per la complicitat del contrabaix, la guitarra i les notes del piano que ella mateixa tocà, va fer que el concert del divendres passat a l’Estartit fos un bàlsam de dolçor i intimitat. Si bé durant tot el concert Springs havia delectat el públic amb una actuació serena i reposada, gairebé narcotitzant, ens sorprengué amb tema final. Abans d’abandonar l’escenari ens obsequià amb una alegre i efímera improvisació que va fer embogir el públic, fins aleshores absort per la hipnòtica actuació.

Viva i vibrant, la veu de Springs (que alguns ja anomenen “la nova diva del soul”) va seduir divendres passat la plaça de la Llevantina de l’Estartit amb el seu Soul Eyes.

Us deixem una petita mostra de la seva veu, amb una de les peces que tocà la setmana passada a l’Estartit, “Soul Eyes”, cançó que dona nom al seu disc:

Fins al dia 12 d’agost, el Jazz Festival de L’Estartit, continua oferint en directe actuacions de jazz de primera qualitat. Podeu consultar més informació clicant aquí.