Jordi Dauder, la revolució pendent

Aquest documental presentat en la cloenda de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Lleida el mes de març passat com a homenatge al desaparegut i insubstituïble actor Jordi Dauder, amic i patró de la Mostra, finalment aconsegueix arribar a la cartellera.

Joan Millaret Valls/ACPG

Joan Millaret Valls/ACPG

Crític cinematogràfic i articulista en diferents mitjans periodístics.

Aquest documental presentat en la cloenda de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Lleida el mes  de març passat com a homenatge al desaparegut i insubstituïble actor Jordi Dauder, amic i patró de la Mostra, finalment aconsegueix arribar a la cartellera. L’estrena en sales ha estat possible gràcies a la distribució a càrrec de Ramon Térmens i la seva productora Segarra Films.

El lleidatà Ramon Térmens ha estat coproductor d’aquest documental pòstum al costat de la productora Films de l’Orient de Sandra Forn. Cal recordar que Ramon Térmens, com a director de Catalunya über alles! (2011), ja havia tingut oportunitat de treballar amb Jordi Dauder, on feia una de les seves darreres aparicions en el cinema tot interpretant un d’aquells dolents que ideològicament estava a les antípodes del seu pensament i ideari, un candidat polític catalanista, corrupte i xenòfob.

Jordi Dauder es va iniciar tardanament en el medi cultural però al final va desenvolupar una meritòria i extensa trajectòria actoral bàsicament en cinema i teatre i, també, televisió i doblatge. Però també era un agitador polític  incansable i incombustible com va demostrar fins al darrer moment després de posar-se al davant de diferents mobilitzacions de tot signe, especialment recordable en la campanya “No a la Guerra ”.  Una intensa trajectòria  iniciada en la clandestinitat i l’exili francès a través de la seva militància en partits d’extrema esquerra al retornar a Barcelona.

El cos central del documental el conforma l’entrevista que Jordi Dauder va concedir al cineasta Antoni Verdaguer el 24 de maig, abans de la seva fatal desaparició als 73 anys a l’estiu  de l’any passat. Entre actor i director hi ha unes dotze col·laboracions mútues amb un resultat clar en què l’actor hauria estat el que ha treballat més vegades sota les ordres del director terrassenc Antoni Verdaguer, més enllà d’una amistat estreta que s’arrossegava des dels anys setanta a França.

El documental s’estructura narrativament en apartats temàtics per tractar aspectes del seu treball artístic i el seu compromís polític. El documental es complementa amb imatges d’arxiu de les seves actuacions teatrals i cinematogràfiques així com declaracions i testimonis de nombroses personalitats i amics lligats al món  de la cultura que el van conèixer i tractar com Calixto Bieito, Juan Diego Botto, José Sanchis Sinisterra, Ferran Mascarell o Josep Maria Benet i Jornet.

També parlen d’ell  Lluís Llach i Sílvia Bel després que tots tres participessin darrerament en recitals de poemes de tribut a Martí i Pol. Els directors de cinema catalans Pere Portabella i Ventura Pons també recorden Jordi Dauder des del respecte i l’homenatge. El director britànic Ken Loach també cita a Jordi Dauder després que l’actor català tingués oportunitat d’interpretar un personatge fet a la seva mida, un camperol revolucionari que defensava la col·lectivització de la terra durant la Guerra Civil Espanyola, en el film en què van participar plegats, Tierra y libertad (1995)

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació