John Stanmeyer i els seus amics

7.11.2014

S’acaba d’inaugurar al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) la desena edició del WORLD PRESS PHOTO, un prestigiós certamen internacional que premia els millors treballs fotoperiodístics de l’any. Josep Maria Cortina ha vist l’exposició i en fa la seva crònica a Núvol.

Foto de John Stanmeyer, guanyador del World Press Photo d'enguany

Foto de John Stanmeyer, guanyador del World Press Photo 2013

 

WORLD PRESS PHOTO és una organització holandesa sense ànim de lucre, fundada el 1995, dedicada al món del fotoperiodisme. Entre les seves activitats organitza cada any aquesta mostra fotogràfica que premia els millors treballs gràfics de l’any. Perquè ens fem un idea de la seva entitat podem dir que aquest 2014 el jurat internacional ha hagut d’escollir entre més de 98.000 imatges rebudes de 5.754 fotògrafs (dels quals 254 espanyols) procedents de 132 països. D’altra banda, des de fa uns quants anys la organització ha ampliat el seu àmbit als treballs anomenats Multimèdia, és a dir reportatges que combinen la fotografia amb vídeo i so, un format que des de la irrupció de les noves tecnologies digitals ha anat guanyant un lloc en el mitjans de comunicació. Els treballs guanyadors es presenten en una exposició itinerant en més de quaranta països. És doncs un muntatge considerable a escala mundial.

A Barcelona WPP té com a col·laborador permanent la “Fundació Photographic Social Vision”, que des de fa deu anys organitza l’exposició a la seu del CCCB. En aquest desè aniversari els organitzadors han celebrat que any rere any augmenti el nombre de visitants, que l’any passat varen superar la xifra de 40.000, la qual cosa el converteix probablement en una de les exposicions fotogràfiques que concentra més públic a Barcelona i confirma el gran interès dels barcelonins pel fotoperiodisme.

Les 130 fotografies de la mostra es presenten agrupades en nou categories, atenent a la seva temàtica, en una de les sales de la planta baixa del CCCB. Amb les parets i sostres de color negre i sense cap obertura la sala permet una gran concentració en les imatges però resulta, a estones, una mica claustrofòbica.

1r premi. Notícies d’actualitat. Fotografies individuals Foto: Philippe Lopez

1r premi. Notícies d’actualitat. Fotografies individuals Foto: Philippe Lopez

 

La mostra dels treballs que es presenten està normalment composada o bé per una imatge individual o per una sèrie integrada per un nombre de només tres o quatre fotografies. Són les servituds de les mostres tant àmplies amb molts participants, que sovint ens deixen amb ganes de veure la resta dels seus treballs.

Pel que fa als formats exposats aquests són també, per la mateixa raó, de dimensió bastant reduïda en detriment de la seva visibilitat. Això sí, es presenten sense vidre, la qual cosa evita els molestos reflexos, tant freqüents en la majoria d’exposicions.

Pel que fa a la presència nacional en el certamen enguany tenim guanyadors en diverses categories. Pau Barrena, el 3er Premi en la categoria de “Retrats de l’entorn” i Moisés Saman, 2on Premi en la de “Temes d’Actualitat”

Portrait of Lubna in a traditional Berber wedding. According to the Berber tradition, no one can see the brideÕs face before the groom. Afanour, Tinghir, Morocco.  3r premi. Retrats en l’entorn. Fotografies individuals Foto: Pau Barrena

Portrait of Lubna in a traditional Berber wedding. According to the Berber tradition, no one can see the bride’s face before the groom. Afanour, Tinghir, Morocco. 3r premi. Retrats en l’entorn. Fotografies individuals Foto: Pau Barrena

 

A més de les fotografies al CCCB es presenten també els treballs multimèdia guanyadors. Un d’aquests treballs, guanyador del tercer Premi, és el “Calcio Storico” de David Airob, David Ramos i José Bautista. Paga la pena aturar-se una bona estona per gaudir d’aquests reportatges perquè en aquest cas, gràcies a l’esmentada foscor de la sala, podem gaudir d’una molt bona visió. En definitiva, una bona oportunitat per revisar una mostra d’alguns dels més destacats treballs fotoperiodístics de l’any.