Jocs de parelles a ‘Ignots’

3.05.2017

La faceta de l’actor Ramon Madaula com a dramaturg i director dona els seus fruits. El Maldà acaba d’estrenar Ignots, un text que ens planteja els límits de l’amistat i les conseqüències d’explorar camins plens de riscos que posen a prova els lligams més forts. Es pot veure fins al 28 de maig a la deliciosa sala del Gòtic.

Marc Rodríguez i Josep Julien protagonitzen ‘Ignots’, de Ramon Madaula. © Bocabellapro

Una taula parada al bell mig de l’escenari i dos penja-robes a banda i banda, a la penombra, amb diferents peces tot esperant que el seu propietari se les enfundi. A la taula dinen (de menú) en Joan i en Lluís (Josep Julien i Marc Rodríguez), dos companys de feina que, a còpia de compartir àpat cada migdia, acaben forjant una amistat. La suficient com per fer activitats conjuntes amb les seves respectives dones (“però sense forçar-ho, eh”, li engalta l’un a l’altre) i per, sobretot, obrir-se, despullar-me emocionalment, i parlar poc de l’entorn laboral i molt de l’àmbit personal: que si la parenta, que si els fills, que si les sempre complicades relacions de parella… Ja se sap, aquelles converses que tenen els homes sobrats de testosterona.

Ignots és una obra curta (dura poc més d’una hora) i és la nova proposta de Ramon Madaula, a qui coneixem com a actor de llarg recorregut i que estem descobrint com a autor i com a director. La peça ens parla de si la verdadera amistat ho resisteix tot, de fins on podem tensar la corda sense que es trenqui. Aquests ignots del títol no és altra cosa que un pacte perillós i arriscat (amb clàusules incloses) que traven els dos comensals, amb resultats imprevisibles i que aquí, per motius obvis, no podem revelar. Aquests territoris desconeguts on s’endinsen els protagonistes marcarà la seva relació, que Madaula introdueix amb perspicàcia, desenvolupa amb intriga i expectació (com un fulletó per capítols) i que desemboca en un desenllaç obert, i a criteri d’alguns dels espectadors que van assistir a l’estrena, alliçonador.

Una escena d”Ignots’, de Ramon Madaula, que es pot veure al Maldà. © Bocabellapro

L’obra s’articula en cinc àgils escenes, que es presenten amb un simple canvi de vestuari dels dos actors, que en tenen prou a acostar-se al seu penja-robes, escollir la peça que s’escaigui i asseure’s al cantó que els pertoca de la taula. La bona sintonia que tenen els dos amics flueix sense problemes gràcies a l’ofici de Rodríguez i Julien, que duen a bon port el repte que Madaula els proposa, amb uns diàlegs frescos, versemblants i directes, i que llisquen sense problemes per totes les arestes que el pacte subscrit planteja, que no són pas poques. Madaula, que no va poder assistir a l’estrena (el tenim a la Sala Muntaner representant el seu text L’electe), firma també una direcció que no es nota, la qual cosa demostra que és bona. Va deixar als dos intèrprets tota la responsabilitat, que la van superar amb escreix.

El Maldà la torna a encertar. Aquesta vegada amb una peça senzilla però rodona, no apta, això sí, per a parelles avorrides que vulguin experimentar, no fos cas que agafessin idees arriscades que no només els conduïssin cap a senders ignots sinó que els aboquessin directament a l’abisme. Queden avisats, perquè dubto que el teatre es responsabilitzi dels efectes col·laterals d’aquestes decisions.