Joana de Diego. Lluny de les teulades

25.06.2013

Lluny de les teulades, de Joana de Diego, és la primera producció discogràfica del nou segell Sota la Palmera. Podem dir que aquest treball és fruit de la necessitat de la cantant per trobar un llenguatge propi i significa el seu allunyament del món del jazz on va formar-se i on va fer les primeres passes musicals pels clubs més representatius de Catalunya.

 

Joana de Diego amb els seus músics

 

En aquest nou camí, Joana de Diego comença a composar cançons i a instrumentar els temes en un procés de complicitat i sensibilitat compartida amb els músics Sergio Belloso, Noèlia Rodríguez, Sebi Suárez i Ana Beatriz Corona que els permeten donar a llum un disc que no resulta gens fàcil de definir, amb música propera al folk, amb matisos també jazzístics i fregant en moltes ocasions la música d’autor. Lluny de les teulades és un disc que té la clara voluntat de dir i dir-se, de manera subtil, íntima i reflexiva. I això és fa palès amb unes lletres treballades amb cura, menudes, properes als poemes, on, fent ús d’una mínima expressió, s’intenta abastar tot un món de significats més amplis.

Un món on es dibuixa un ventall d’emocions que ens travessa amb cançons que de vegades estan escrites amb la tendresa de qui s’aboca al bressol de la filla per conjurar totes les seues pors mentre la son fa camí per la xemeneia; i d’altres vegades estan escrites amb l’ànima descalça que canta les ferides i li aguanta la mirada a la vida. La vida que esclata als ulls negres d’una dona que passeja. La vida que et convida a emborratxar-te amb vi i a dansar amb el seu vent capritxós com les fulles caigudes dels arbres. La vida que és la sort en la pell d’una dama. La vida que és també el desordre de les lletres, un cabdell fet d’ànsia que un dia perd les coordenades igual com un altre vol beure’s la lluna.

Cançons, en definitiva, cantades amb una veu petita, una veu que amara qui l’escolta, s’obri pas entre els plecs de l’ànima, i, quasi sense voler, t’agafa de la mà perquè tanques els ulls i et deixes portar on diuen que l’aire és més suau, lluny de les teulades.

La presentació oficial a Barcelona serà el dissabte 29 de juny a l’Iroom Espai Polivalent de Gràcia (Topazi, 21). Ja podeu escoltar algunes cançons aquí.