Isaac Ulam enceta la gira per presentar el seu nou disc, ‘Murtra’

8.05.2012

Isaac Ulam va debutar amb En els prats més llunyans (Autoeditat, 2009), un disc que, malgrat la seva excel·lència, va passar gairebé desapercebut. Amb cançons com “Llop”, “Temps” o “Cercles”, el músic de Blanes mostrava les seves cartes: lletres carregades de simbolisme bressolades per melodies pausades hereves del vell folk en estat pur.

Ara, després d’un període llarg de fer i desfer cançons, Isaac Ulam torna amb Murtra (Bankrobber, 2012), un disc que s’allunya d’En els prats més llunyans, tot i que en manté l’essència. Murtra té més arranjaments i instrumentació, dosis majors de vitalisme i unes quantes pinzellades de rock que el converteixen en un disc menys calmat que l’anterior.

Però Murtra és, sobretot, un cant a l’amor ple de llum i de colors. Així doncs, no és atzarós que la primera cançó sigui “Viure amb tu” (“Viure amb tu és com trobar una flor, una terra on somiar i tot un món a les teves mans. Tot el que veig des d’aquest turó, cada arbre, cada arbre, cada ocell, cada forma de llum et pertanyen a tu…”) i l’última, “Fugitius” (“Sigues amb mi un ferm pilar, un cos nu naixent a dins d’un volcà. I agafa’t a mi com la gebrada s’agafa als brins de l’herba tendra mostrant en tot moment la màgia que es fa present als camps sembrats. I mor amb mi en algun lloc, allà on l’amor no sigui un plor ni un dol. I fugitius com els estels, junts brillarem en l’univers…”).

Entremig de totes dues cançons n’hi ha set més (“Estranys”, “Surt un monstre”, “Objecte pur”, “Hawai”, “Perfums i aigua”, “El sol i el rei” i “Dona ocell”) que completen l’univers d’un músic original que ompli una parcel·la més, i del tot necessària, dels milers de quilòmetres quadrats sembrats de folk, rock, pop, electrònica, soul, jazz, blues, rap, punk o cançó que s’estenen arreu dels Països Catalans.

Isaac Ulam ja ha presentat les cançons de Murtra en directe a Granollers, a Barcelona, a Olot, a la Garriguella i a Palafrugell. A Barcelona ho va fer a l’Heliogàbal els dies 17 i 18 d’abril. Acompanyat d’una banda de cinc músics (Paula López Bermejo a la veu, Kiko Barrenengoa a la guitarra i al violí, José Miguel Puigserver Puter al baix, Lluís Bestard a la bateria i Alberto Pérez als teclats) va defensar les noves cançons, alhora que en va interpretar de velles, i se’n va sortir amb escreix. Una bona oportunitat de tornar a veure’l en directe serà a final de juny al Faraday de Vilanova i la Geltrú.

Les noves cançons d’Isaac Ulam, ara per ara, es poden escoltar tan sols a internet. Per problemes amb l’edició, el disc no arribarà a les botigues fins a d’aquí a uns quants dies. Les coses bones, diuen, es fan esperar…

Escolta “Murtra”, el nou disc d’Isaac Ulam, aquí:

Propers concerts d’Isaac Ulam:

10/5 Mataró – El Públic

13/5 Vic – Jazz Cava

18/5 Barcelona – Antiga Fàbrica Damm

1/7 Vilanova i la Geltrú – Faraday

16/8 Calafell – Casa Barral