Homenatge a John Cage a Cadaqués

11.08.2012

 

Emanuel Dimas Pimenta

 

El passat dimecres 8 d’Agost, a l’església de Cadaquès, Emanuel Dimas de Melo Pimenta (Sao Paulo, 1957) músic, compositor, arquitecte, fotògraf, escriptor i artista intermèdia, va oferir, dins el 41è Festival Internacional de Música de Cadaquès, un concert fluxus en 3 peces, “Beethoven’s Cage” una composició per música i film, “M”, tan sols música, i “Ocean 2”, de nou amb música i film. Les obres interpretades anteriorment a l’EIF (Experimenta Intermèdia Foundation de New York) han estat seleccionades per ser interpretades en aquest acte, que és un homenatge a John Cage en els 100 anys del seu naixement. També coincideix que fa 30 anys que John Cage va oferir el concert de Cadaquès de 1985, promocionat per Lanfranco Bombelli. El concert va anar a càrrec d’Emanuel Pimenta, un dels pioners de l’art digital, reconegut investigador de new media art per la UNESCO. Pimenta va ser col·laborador directe de Cage, i també de la Merce Cunningham Dance Company. Cal recordar l’afecte estiuenc que Cage i Cunningham tenien per Cadaqués, devoció compartida per Duchamp, Hamilton i molts altres artistes internacionals.

Emanuel Pimenta s’ha inspirat en un fet dels anys 90s, quan John Cage, aleshores a Zurich, en l’homenatge al cinquantenari de la mort de James Joyce pensà en una composició en homenatge a l’escriptor irlandès i a l’últim projecte mai concebut per l’autor d’Ulisses, un petit llibre que seria la continuació de Finnegans Wake i seria titulat Ocean. Ocean era per James Joyce una imatge molt forta, un petit llibre com un oceà. John Cage en morir al 1992, deixà el concert inacabat. Avui, Ocean és interpretat per Emanuel Pimenta juntament amb dues altres peces que reten homenatge al precursor de la música aleatòria. Pimenta recorda que quan Cage tenia només 26 anys, en unes afirmacions sobre música, va dir: “Beethoven estava equivocat, i la seva influència tan extensa com lamentable, ha estat fatal per l’art de la música”. Aquestes reflexions de Cage entorn el compositor són recuperades per Pimenta en la peça “Beethoven Cage”. Cage desenvoluparia un estil des de la música tradicional o popular amb la inclusió de tots els sons naturals i s’allunyaria definitivament de la música. “Beethoven Cage” és una reinterpretació sonora acompanyada d’un film sobre la 9ª Simfonia de Beethoven dirigida per Herbert von Karajan. Com Cage, Pimenta opera en un treball de subversió de les estructures clàssiques de composició, ritme i harmonia. També de la melodia. La segona peça del concert, “Ocean 2” és una obra de  so i imatge i la tercera part “M”, un concert sense imatge, a partir de sons i fonemes. En total 3 concerts i 2 films de 50min. de duració. En conjunt, una obra que, sense melodia, ni ritme ni harmonia, és base de la música aleatòria, conformada per micro-tonalitats, d’aguts i greus propers al “noise” o al “ruidisme”, encara que en un ambient acústic més minimalista i íntim. L’hipnotisme és clau per entendre aquesta música com una experiència de valor universal. Progrés, tècnica i contingut es resolen en unes imatges, quasi textures, de la forma primigènia (o figura en llenguatge de la Gestalt o de Marshall McLuhan). La musicalitat és pròxima a un buit abstracte sonor (com a representació del fons o matèria universal).

En ocasió de l’homenatge al centenari de John Cage, es presenta també l’exposició “Imatges en Silenci” i la conferència “Cage a Pimenta. Oltre la musica (Més enllà de la música)” a càrrec de Lucrecia di Domizio. L’exposició “Imatges en Silenci” és una exposició de fotografies que Emanuel Pimenta féu del loft de John Cage a Nova York, realitzades a finals dels 80s. Testimoni fotogràfic de la sensibilitat de l’artista, la passió pel silenci, els objectes isolats, les fotografies mostren els detalls de l’apartament. Algunes d’elles il·lustren el llibre de correspondències Cage-Pimenta John Cage. The silence of the music. 100 years. S’exposen també 13 partitures, amb un estil proper a la interpretació que Casey Reas fa sobre Sol Lewitt. Les partitures, pentagrames i freqüències sonores es representen sota un codi de colors primaris i formes pures que estan representades en estructures 3D en fons de realitat virtual. Cage residí al loft entorn 1988 i per allí hi passaren artistes com Ginsberg o Rauschenberg als qui Cage va influir introduint un canvi en la seva estètica, influït per la filosofia Zen. En una cita on Cage fa referència al buit, s’expressa “No existeix ni l’espai buit ni el temps buit. Sempre hi ha alguna cosa per veure, per sentir. De fet, per més que intentem crear un silenci, no podem”.

La conferència és oficiada per Lucrecia de Domizio, baronessa de Turin, investigadora i promotora cultural, directora del magazine revista RISK, curadora i difusora del pensament de Joseph Beyus. Nascuda al 1936, Lucrecia de Domizio ha estat una figura única per l’art contemporani i el món de la cultura, com a treballadora cultural, periodista, escriptora, editora, patrona i donant. És la més propera col·laboradora de Joseph Beuys, des de 1971 i elaboren diferents obres “Un incontro con Beuys”, al 1974, la “Fondazione della Rinascita dell’Agricoltura”, o “Operation diffesa della Natura” al 1984. És fundadora de l’Associazione Clavicembalo i ha treballat amb Emanuel Pimenta.

Emanuel conegué a Cage en el loft de la 6ª Avinguda amb qui compartí amor per la música, passió pel coneixement, la filosofia i l’humanisme. En aquest món únic que era el loft de Cage, l’artista donava protagonisme a la llibertat i ambdós artistes buscaven aquesta transsubstanciació de la matèria en imatge. A través dels valors de la cultura i la creativitat connectaren amb la disciplina del coneixement i la història com a mitjà. El fet de construir una experiència per fer història transformà el seus actes en coneixement universal, un fet cosmològic del qual tots els humans en formen part, a través de l’art i la natura.

L’acte, comissariat per Pilar Parcerisas en ocasió del homenatge centenari  a John Cage és una producció que ve des de New York, i s’exposarà a Cadaqués i a Barcelona. Emanuel Pimenta, per el seu recorregut en la historia de l’art, és un personatge prodigiós especialment seleccionat per portar a terme aquest concert. Organitzat en col·laboració amb l’ICUB Institut de Cultura Barcelona, l’Ajuntament de Cadaquès, i el Palau Virreina, on es podrà veure l’exposició a partir del setembre.