Gloria Fuertes reviu de la mà de Sílvia Comes

29.05.2014

Recordeu Gloria Fuertes? Impossible oblidar la seva lletra de la banda sonora d’infantesa com la meva amb “un globo, dos globos, tres globos”. Ara presenta ‘Fuertes’, un espectacle que ha estat premiat al Barnasants 2013 com el millor concert. Montse Barderi l’ha anat a veure al Teatre Modern del Prat de Llobregat. 

Sílvia Comes | Foto Josep Tomàs

Però també hi ha la Gloria Fuertes poeta, que sempre té present la solitud, l’amor i el desamor i la defensa dels més desafavorits. Una veu sorgida de la postguerra espanyola, aparentment senzilla, molt personal i plena d’humor per tractar els temes més importants.

Doncs Sílvia Comes l’ha rescatat d’un cert oblit i li dedica tot un espectacle.

La relació de Sílvia Comes amb la poesia ve de llarg, era la seva aposta a molts dels temes dels dos treballs discogràfics amb Lídia Pujol, i al llarg de la seva carrera ha ofert recitals i cançons amb propostes com “Van pasando mujeres”amb l’actriu Mayte Caballero.

Completament enamorada de la forma de pensar, ser, estar i escriure de Gloria Fuertes, Sílvia Comes ens transmet el seu entusiasme amb una proposta que ho engloba tot: recitar i interpretar els seus poemes, amb veritables dots d’actriu; cantar-la, amb composicions pròpies per fer-se-la més seva, i fer-nos sentir la seva presència amb la indumentària i el gest, el to i la mirada. El resultat és molt més que un concert, tot un espectacle.

D’aquest espectacle també en surt un nou treball discogràfic Fuertes (Satélite K, 2014) que és el resultat d’haver musicat 13 poemes de Gloria Fuertes, entre els quals hi ha Carta Canción, Cuando el eco del eco o Nana de la nena de la pena. En tots ells hi ha la marca de Sílvia Comes, amb la seva veu potent, convincent, i les seves composicions que s’adapten a les lletres de la poeta per fer una obra memorable

La part musical de l’espectacle és completa amb la presència de tres músics a escena— destacable en uns temps en què els abaratiments fan liquidar recursos materials i humans en nom d’un minimalisme o petit format que no és altra cosa que veritable pobresa en el món cultural—, així trobem Mauricio Villavecchia al piano, Dick Them al baix i Lluís Ribalta a la bateria.

Més informació d’aquest espectacle aquí.