Ésser bucle

30.08.2016

El cicle FITAG dóna per liquidada la seva setzena edició. Enrere deixa quatre dies de quilòmetres i riures, de sacrifici i humilitat. Però sobretot ha sabut impregnar les comarques de Girona, un any més, de teatre amateur d’una qualitat envejable. Núvol ha assistit a una de les obres que tancaven el festival. Q, de la companyia lleidatana La Inestable 21, és un èxode revelador i colpidor que ejecta al públic cap a un racó tendre, fosc, complex i confós.

Q, de La Inestable 21. De www.casadecultura.org.

Q, de La Inestable 21. De www.casadecultura.org.

Q és una al·legoria de la vida i la mort, una obra que descriu el més efímer de la condició humana, posa en dubte la fortalesa de l’home i discerneix la racionalitat de la part més instintiva. Els joves alumnes de La Inestable 21 (amb edats compreses entre els 14 i els 19 anys) conviden el públic a un viatge apassionant que inclou ingredients com l’amistat, l’amor o la hipersensibilitat adolescent. Tot, tractat amb una mirada especial i innocent, i alhora amb un caràcter meticulosament introspectiu.

Aquesta tragicomèdia ens explica la història de Q, una noia de 16 anys que es veu arraconada per dubtes i preguntes transcendentals. L’adolescent veu la seva identitat suplantada i alterada pels canvis, els cruels prejudicis socials, la frustració i les turbulències de la vida. A través de la reconstrucció de la seva personalitat, van sortint a la llum aspectes que definiran el caràcter de la protagonista. Però res és tan fàcil com sembla, i a poc a poc anirà notant el desgast i la pressió asfixiant de la idealització.

Amb Q, entre altres obres, es dóna per tancat un projecte que pot presumir d’haver injectat en vena la màgia del teatre. Sospesant l’edició present, destaca l’èxit de FITAG als municipis (amb una rebuda aproximada de 1.500 espectadors). Hi han participat vint-i-cinc companyies teatrals d’onze països diferents. Abans que s’iniciés l’obra, dissabte passat, representants de l’equip tècnic i de producció van voler agrair el compromís i l’entrega de tots els membres que fan possible el FITAG. “Som una família”, va sentenciar una de les portaveus.

També s’han confirmat les propostes de coproduccions de l’any que ve, amb dos projectes rotundament interessants: el primer, amb el Teatr Krzywa, de Polònia i l’altre, col·laborant amb Geografia Teatral, companyia xilena.

Vam demanar al director del festival, Martí Peraferrer, què toca fer ara. “Demà desmuntar, que és un altre espectacle”, va dir. El FITAG tanca, batent rècords, amb més d’11.000 espectadors en l’edició d’enguany. I els gironins ja el trobem a faltar.