Escapar de les arrels

6.11.2018

Un barri empobrit dels afores del Caire és l’escenari principal que ens presenta la pel·lícula Roses enverinades. Les aigües contaminades que brollen de les canonades d’una fàbrica de tints envolten els carrers en una atmosfera que s’endevina força irrespirable.

‘Poisonous roses’ d’Ahmed Fawzi Saleh. És una de les pel·lícules que es projecten al festival

Allà hi viuen dos germans que són la representació de les dues actituds que una persona pot prendre quan li toca viure en aquestes circumstàncies: fugir o quedar-se.

En Saqr, que vol escapar, té ambicions i intenta, de tota manera possible, començar una altra vida lluny d’allà. La Taheya, en canvi, adopta una postura més conformista, s’aferra a la seva rutina i arrossega, a la vegada, al seu germà, a qui sobreprotegeix i tracta de manera quasi maternal, per tal de mantenir-lo al seu costat.

La relació dels dos germans és tan tòxica com les aigües que corren pels carrers del barri. La Taheya té dependència sentimental i econòmica del seu germà, i la demostra visitant cada dia la fàbrica on ell treballa per dur-li el dinar. El controla, el segueix i inclús saboteja la relació que ell comença amb una estudiant italiana de medicina. La seva missió és frustrar cadascuna de les oportunitats de fugir que se li presenten.

En Saqr, per la seva banda, mostra total indiferència per la seva germana i busca qualsevol escletxa que s’obri al seu davant per escapar fora del país. Però la Taheya i, per extensió, Egipte, l’atrapa, l’arrossega, no el deixa marxar. A canvi, li ofereix un amor que, de tan asfixiant, és verinós.

Aquest és el primer llargmetratge de ficció del jove director egipci Ahmed Fawzi Saleh. El podreu veure el diumenge 11 de novembre de 2018 a les 19:30 h. a la Filmoteca de Catalunya en el marc de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya.