Enric Satué. Estimats dissenyadors

8.07.2016

A Mis queridos diseñadores (gráficos), i el matís és important, Enric Satué Llop (Barcelona, 1938) ens ofereix el retrat de quaranta-vuit peixos espasa que representen, cadascun d’ells, inclòs l’autor mateix (algú que es vol conèixer a si mateix, com escriu en el seu capítol), els colors d’una àmplia paleta del disseny gràfic contemporani.

Enric Satué // Jordi Farrús

Enric Satué // Jordi Farrús

La denominació disseny gràfic ja l’empràvem els estudiants de la veterana escola Llotja i l’escola Massana dels anys 1968-69. A aquells joves ja no ens feia gaire el pes el nom de dibuixant publicitari. La paraula disseny ens semblava més moderna, feia més no se què, la qual cosa enfurismava el professor i mestre cartellista Josep Artigas, que preferia el nom de grafista, imposat a l’Europa del seu temps. I és que, com diu el mateix Satué en el text d’introducció del seu llibre, el disseny gràfic ha passat per diverses fases i diverses denominacions, com diversos han estat els mestres en aquesta art. L’Olimp de dissenyadors gràfics que presenta Enric Satué en el seu llibre és de campionat.

El títol d’aquesta antologia personal de dissenyadors de renom ja avisa de la intenció del llibre Mis queridos diseñadores (gráficos), publicat a Alianza Forma aquest 2016. Es tracta de dissenyadors estimats per Enric Satué no només perquè que els ha conegut i tractat sinó perquè els admira. Estimació admirativa, doncs, és la motivació de l’escriptura d’aquest llibre, una cosa ben rara en qualsevol gremi de les arts o de la creació en general.

Aquest llibre té la particularitat de ser una mena d’autobiografia de l’autor a través del cant a les individualitats creatives dels seus companys de professió. És un retrat de grup fraternal. “Aquí es tracta, senzillament, de recordar amb emoció a quaranta-set estimats companys del disseny gràfic, nacionals i estrangers, alguns absents, altres jubilats i alguns ―no gaires― encara en actiu”, escriu Enric Satué.

Mis queridos diseñadores (gráficos) està escrit amb habilitat narrativa per part de Satué. A més de ser autor de nombrosos llibres de referència en el camp del disseny gràfic com El diseño gráfico, El diseño gráfico en España i El factor diseño, tots tres publicats a Alianza, Satué és autor de llibres de narrativa com Cròniques de disseny amb gust de menta, vainilla i xocolata (3i4) i Un llop a la vora del foc (Edicions de 1984), títol que juga amb el seu segon cognom, Llop.

No puc deixar de ressenyar aquí, romàntica jo també, aquells preciosos llibres dels quals va tenir cura Enric Satué, publicats a la desapareguda i enyorada editorial Alta Fulla, com la sèrie El llibre dels anuncis, i aquella meravella que és Les caplletres il·lustrades de Junceda, tots publicats a la dècada dels anys 80.

Enric Satué és un nom important en el camp del disseny gràfic no només per la vàlua dels seus treballs de disseny sinó també per la seva faceta d’historiador, o de ‘filòsof del disseny’, com de manera una mica irònica l’anomenava Josep Artigas, el vell mestre sempre ha tingut geni i fermes conviccions.

Enric Satué forma part d’aquesta plèiade en la qual brillen amb llum pròpia grans creadors del disseny. Els lectors hi trobaran el retrat dels seus admirats. En el meu cas, he llegit amb estima el text que Satué dedica a l’amic Josep Pla-Narbona (un clàssic modern, com sempre l’he definit), que en la meva època d’estudiant admirava pel seu indiscutible talent artístic aplicat al camp de la gràfica.

Altres noms propers són el conegut ‘Cesc’, Alberto Corazón, Daniel Gil (impossible no reconèixer les portades dels llibres de butxaca d’Alianza creats per Daniel Gil), o el mateix Jaume Vallcorba, l’editor, o Joan Brossa, el poeta, o els més veterans Josep Renau, Carles Fontseré i l’admirat Ricard Giralt Miracle, tot passant pels més propers en el temps com ‘Amèrica Sànchez’, Mariscal i ‘Peret’, sense oblidar l’esforçat Jordi Fornas. Recordin els lectors les inconfusibles cobertes de l’editorial 62, o les caràtules dels discos de la gent de la ‘Nova cançó’ sorgides de la imaginació de Fornas.

Historiar la gràfica i el disseny posant rostre als seus protagonistes, posant ànima a les imatges i caràcter als creadors d’aquestes imatges és, sens dubte, una idea excel·lent no només de cara a les generacions que en el camp professional l’hem viscut de forma anònima, sinó també com a informació visual per a les futures generacions.

El disseny avui dia s’ha anat digitalitzant a passos accelerats, i sembla ben oportú fer un alto en el camí i conèixer i admirar els treballs artístics fets de manera artesanal per aquests grans mestres del dibuix publicitari, del cartellisme, del disseny gràfic, de la creació dels logotips que poblen el nostre imaginari. La contemplació dels treballs reproduïts en aquest llibre és rellevant per la perspectiva que ofereix sobre el disseny, algunes peces són veritables obres d’art que deixen bocabadats fins i tot als profans en la matèria. Tot i que només representen la punta de l’iceberg de les fecundes trajectòries creatives dels ‘estimats dissenyadors gràfics’ que ha aplegat en el seu àlbum particular, Enric Satué.