Enamoraments que maten: hi ha alguna recepta per a combatre’ls?

1.10.2016

Aquests darrers mesos s’ha fet força ressò del debut literari de la sud-africana Sally Andrew. Receptes per enamorar i matar (Ara Llibres) ha estat una de les novel·les més llegides d’aquest estiu i ha estat traduïda a un grapat de llengües (a 13, de moment).  Quina deu ser la recepta d’aquesta autora debutant?

Sally Andrew

Sally Andrew

Si ens guiem per «la recepta per matar» de Tannie Maria, la protagonista, la cuinera i columnista del consultori sentimental d’un diari local (i ara també, investigadora), la llista d’ingredients és ben llarga: «1 home rabassut que maltracta la seva esposa, 1 esposa tendra petita, 1 dona forta de mida mitjana enamorada de l’esposa, 1 vila petita del Karoo marinada amb secrets, 1 grapat de pistes falses ben mesclades, etc.». I la d’enamorar? Que potser n’hi ha alguna, de recepta per enamorar? Aconseguirà la recepta de Sally Andrew enamorar-nos o no mata?

L’autora ha buscat els ingredients d’èxit en el mercat editorial: la intriga i el suspens propis de la novel·la negra i policíaca, d’altres propis de l’auto-ajuda i la novel·la d’amor, etc., els ha anat coent a foc lent per tal d’encabir-los a la seva novel·la.  A més a més hi ha afegit un bon grapat de receptes culinàries, consells amorosos, conxorxes, malentesos i conflictes, valent-se sempre d’un estil amè i desenfadat i una petita dosis de moralisme, crítica social i política. Receptes per enamorar i matar és, doncs, una novel·la a mig camí entre el rosa i el negre.  Sigui com sigui, Andrew aconsegueix captivar-nos i ens atrapa entre les pàgines d’aquesta insòlita investigació tenyida de rosa. En rebre la misteriosa carta d’una lectora, els fogons de la Tannie Maria i la redacció de la Hattie i la Jessie, les periodistes del diari local Karoo Gazette, es convertiran en el despatx improvisat d’unes detectius aficionades.

Si bé la trama de la novel·la gira al voltant d’un assassinat, l’amor n’és, de ben segur, el protagonista. Durant la investigació, Tannie Maria no abandona la seva tasca com a consellera sentimental i culinària. Des dels seus fogons i gràcies a les cartes dels seus lectors i lectores, ens dibuixa l’escenari sud-africà, sempre amb un toc d’exotisme i autenticitat, aconseguit gràcies als africanismes gastronòmics (d’allò més visuals).  Les històries dels seus lectors s’entrellacen les unes amb les altres i algunes d’elles, malauradament, s’acaben perdent en la complexitat de la trama.  Violència sexista, maltractaments, racisme, lesbianisme, ecologisme, explotació laboral o especulació urbanística són alguns dels temes que apunten entre les pàgines de la novel·la, ensopegant els uns amb els altres, de mateixa manera que ho fan les diferents històries que es creuen en la investigació amateur de Tannie Maria i companyia.

Receptes per enamorar i matar és una novel·la cuita a foc lent, però per a ser llegida a mossegades. Barrejar intriga, cuina i amor en una mateixa novel·la pot semblar una combinació d’allò més extravagant  però l’autora ha sabut trobar una recepta equilibrada i endolcida per una cobertura feta de bocins de retòrica culinària i epistolar, que recorden una mica els suculents plats exòtics de la Tita de Laura Esquivel (Com aigua per a xocolata). D’alguna manera, les receptes de cuina tradicional sud-africana i les cartes sentimentals són la veu de la petita vila del Karoo i  la Tannie (tieta en afrikaans)  n’és la seva porta-veu i consellera. Quin deu ser el secret del seu receptari per a combatre els mals d’amor? Que potser n’hi ha alguna, de recepta per a l’amor?

Etiquetes: