Els trenta-set fils de Mr. Barti

19.09.2015

El marionetista macedoni Alex Barti és a Barcelona aquests dies per presentar un espectacle solista en el marc del Mercè Arts de Carrer, que se celebra fins dijous 24 de setembre al Parc de la Ciutadella. Mr. Barti hi actua cada dia i és un personatge que no us podeu perdre.

El marionetista solista Alex Barti

El marionetista solista Alex Barti

Alex Barti puja a l’escenari vestit amb un frac i un gran estoig negre, que sembla una funda d’instrument. L’obre i de dins en treu Mr. Barti, una marioneta que ell mateix ha fabricat i que es belluga amb una rotunda expressivitat, accionat per trenta-set fils.

Alex Barti no és només un artista virtuós, sinó un artesà que crea marionetes amb les seves pròpies mans. I Mr. Barti és sense dubte la criatura més reeixida del seu repertori, el punt culminant d’una carrera de més de 25 anys.

Mr Barti està inspirat en el cinema mut i es belluga amb una extraordinària versatilitat de gestos. Alex Barti no és un ventríloc, perquè la seva criatura no diu paraula, tota la seva història ens arriba explicada per la precisió amb què el titella mou els ulls i les mans. Durant l’espectacle, Mr Barti seu davant d’un piano de cua (gairebé una minuatura) i toca una suite de Chopin amb gran desimboltura. O agafa una guitarra i toca flamenco, electritzat. En Barti belluga les orelles com si fossin aletes i de tant en tant el pentinat se li destapa i levita per un moment. Barti baixa a l’arena i es barreja entre el públic. Els nens i les nenes no li fan por, però la canalla d’entre 3 i 5 anys, en canvi, mostren un cert respecte davant d’aquest personatge, m’explica Alex Barti després de la funció, en una breu conversa que mantenim als camerinos que l’Ajuntament ha muntat per als artistes que actuen a l’Espai Parlament.

Alex Barti va néixera Macedònia l’any 1964, però ha passat els últims 25 anys fora del seu país, itinerant per Dinamarca, França i Espanya. M’explica com va començar a fabricar les seves marionetes. Quan de ven jove va marxar de Macedònia, la seva ruta el va portar a les Illes Canàries, i un dia a Tenerife es va trobar un vell amic de Macedònia que feia anar una marioneta. Barti se’n va enamorar de tal manera que a Tenerife mateix va construir la seva primera criatura, una marioneta de set fils.

Barti diu que el nombre de fils d’una marioneta no indica necessàriament el grau de virtuosisme de l’actor. Es pot construir un gran personatge sense necessitat de disposar de tants fils com té Mr. Barti, “que és simplement un símptoma més de com em complico la vida”, ens deia l’actor després de la funció.

Sigui com sigui, l’expressivitat dels ulls de Mr. Barti no seria la mateixa sense els dotze fils amb què el seu amo manipula els seus teixits oculars. M’explica que els antics titelles macedonis eren molt resistents, perquè eren molt durs, però no evolucionaven. Mr Barti, en canvi, ha estat possible després de moltes hores dedicades a experimentar amb els materials i reinventar. “He arribat a llençar vint ulls a les escombraries”.

Mr. Barti no és tan resistent com els antics titelles macedonis, i s’ha de reparar cada sis mesos, perquè és molt sensible al sol i els canvis de temperatura i les peces sovint es trenquen o es poden perfeccionar. Des que va néixer, Mr. Barti ha tingut vint ulls diferents, perquè sempre troba un matís nou a explorar. Li pregunto qui és realment Mr. Barti, i quin temperament té? Àlex Barti defineix el seu personatge com un titella trist, una mena de mort vivent. “Sap que no té vida, per això és una mica zombi, com si exigís una existència pròpia”. Però diu encara una cosa molt interessant: Mr Barti sóc jo, perquè quan moc els fils no tinc temps de pensar quin fil he d’estirar, no hi ha una programació de gestos amb el seu significat, sinó que Mr. Barti és una extensió de mi mateix i he d’improvisar”.

Alex Barti em diu que Catalunya és un dels paradisos del món titellaire. Coneix artistes d’aquí i es reconeix en l’amistat, el talent i el mestratge de Jordi Beltrán a casa nostra.

Us recomano aquest espectacle, apte per a petits i grans, que podeu veure cada dia a l’Espai Parlament del Parc de la Ciutadella. Podeu veure aquí el vídeo d’una de les seves actuacions anteriors.