‘El senyor Romaní’, bafarades de senzillesa i traços de felicitat

'El senyor Romaní', guanyador de l'edició 2012 del premi Carnet Jove de còmics. Escrit per l'ampostina Carme Pons, il·lustrat pel mascarat Miguel Bustos, la del senyor Romaní és una història ideal per als que tinguen ganes d'ensomniar una miqueta.

La beca del Carnet Jove es destina a premiar còmics de qualitat. Prova d’això és el recentment publicat ‘El senyor Romaní’, guanyador de l’edició 2012 del premi. Escrit per l’ampostina Carme Pons, il·lustrat pel mascarat Miguel Bustos, la del senyor Romaní és una història ideal per als que tinguen ganes d’ensomniar una miqueta. El naïf, la tendresa, la bellesa i el bon viure passen per les seves pàgines. 

Encara avui, el còmic és un format cultural que tendix a quedar reduït a un públic específic: bé pel tòpic del públic infantil –llegir còmics és cosa de xiquets–, bé pel tòpic del públic freak –llegir còmics és cosa de gent tipus el venedor de còmics de The Simpson. Començar l’article així pot sonar a recurs fàcil de jovenel·lo enfadat amb el món, però fills meus, les coses són com són: la presència de còmics en espais o premsa culturals brilla per pràcticament inexistent i, alhora encara ara es considera completament normal parlar amb passió d’un llibre o d’un grup de música i més d’un amollarà un somriure de condescendència en sentir fer-ho d’un còmic, d’una sèrie o d’un videojoc. No és una qüestió numèrica –possiblement hi ha igual de gent que mira Breaking Bad o juga al Metal Gear Solid que gent que llig Alice Munro– sinó d’una cultura, malauradament hegemònica, que partix del principi que hi ha formats de primera i formats de segona –i on possiblement juga també un factor generacional… i de classe.

Tanmateix, d’uns anys cap aquí hi ha hagut una evolució important: són moltes les formiguetes que, a poc a poc, treballen arreu per a dignificar este dibuix distorsionat que es té del món de les vinyetes i les bafarades. La concessió del Pulitzer el 1992 per a Ars Spiegelman i el seu Maus, el respecte de públic i crítica cap a autors com el periodista Joe Sacco i els seus reportatges en format còmic o els treballs d’historiografia i metacòmic d’Alan Moore, per posar tres exemples clau, han ajudat molt. Ara bé, no es pot caure en l’error de considerar el còmic un format equiparable “als grans” només quan els imita: tal com hi ha best-sellers i novel·les de culte hi ha còmic de tota mena, i abraçar el còmic d’autor per encabat menystenir el més popular seria també un error. Igual que és innegable la importància d’Star Wars per a la cultura popular contemporània és innegable la dels còmics Marvel, agraden o no.

La divisió que s’ha fet tradicionalment del món del còmic entre el món especialitzat –còmic nord-americà o de súper-herois; còmic europeu, equiparable especialment a la tradició francòfona del BD, i manga asiàticés cada vegada més difosa i complicada de sostindre. Les categories fa ja uns anys que s’han sostovat i les categoritzacions regionals ja responen únicament a la tradició. Però a casa nostra hi ha encara molt de camí. El Saló del Còmic de Barcelona, que ja passa les trenta edicions, és cada vegada més popular i menys específic, però encara falta tros a recórrer; la consolidació de la beca del Carnet Jove per a la publicació de còmics és un humil passet més.

Prova d’això és el recentment publicat El senyor Romaní, guanyador de l’edició 2012 del premi. Escrit per l’ampostina Carme Pons, il·lustrat pel mascarat Miguel Bustos, la del senyor Romaní és una història ideal per als que tinguen ganes d’ensomniar una miqueta. No és complexa, no és profunda –aparentment; encara que ep, ara que ho dius…–; la seua carta magna és la senzillesa. El naïf, la tendresa, la bellesa i el bon viure passen per les pàgines mentre lliges. Et saluden. Sents a Pascal Comelade i Yann Tiersen posant-li banda sonora, tens regust de vermut i olives a la boca i al nas olor a herbes que fan content.

Podeu passar el pròxim 19 d’octubre per la Biblioteca Sebastià Juan Arbó d’Amposta, a les 12 del migdia, a escoltar als autors, que participaran d’una taula rodona sobre jóvens i literatura durant les Jornades de les Lletres Ebrenques. Que no podeu passar? Aneu a la llibreria de confiança, encomaneu-lo i llegiu-lo, més que sigue. Sereu un pelet més feliços, que no és poca cosa.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació