El retorn d’Els Joglars

8.05.2014

Els Joglars tornen a Barcelona després de set anys d’absència. I ho fan amb un altre clàssic de Cervantes, El coloquio de los perros, un relat en què dos gossos obtenen el do de la parla durant una única nit per explicar al guàrdia de seguretat de la gossera el que opinen dels humans i del seu tarannà vital. 

El coloquio de los perros d'Els Joglars al Poliorama

Mitjançant la caricatura grotesca d’una sèrie d’estereotips, se’ns presenten les diferents situacions viscudes pels gossos, on molts cops es qüestiona la idea de satisfacció i sobretot la idea de llibertat. Els protagonistes esdevenen titelles davant d’unes figures impersonals que encarnen el poder, els animals romanen supeditats als seus capricis i voluntats. A poc a poc Manolo, el bípedo que els escolta, s’anirà sentint més identificat amb les sensacions i impressions expressades pels gossos.

Formalment es fa un tractament bastant poètic, explotant d’una manera molt teatral els pocs elements escenogràfics que conformen l’espectacle. En clau d’humor s’utilitzen els recursos de la commedia dell’arte per caricaturitzar constantment el comportament humà, dotant alhora del llenguatge culte de Cervantes als canins. Tot i així, l’adaptació no acaba d’estar del tot aconseguida i  la transformació del text original és en molts moments excessiva, fent moltes referències a assumptes contemporanis, però sense que acabi resultant tan punyent com s’intenta.

En definitiva, Els Joglars tornen sota la direcció artística de Ramon Fonserè amb una obra molt adient pels nostres dies en concepte, però que en la forma no compleix les expectatives que una companyia teatral com la que ens ocupa pot arribar a generar.