Crossing Lines Ensemble, en concert

28.10.2012

La música viva dels Crossing Lines va ser la cita ineludible de divendres 26, a l’Ateneu Barcelonès. Talentosos estudiants de l’ESMUC, ara ja professionals, van fundar l’ensemble Crossing Lines amb l’objectiu de gaudir i fer gaudir l’avantguarda i nova música. Volen apostar per recents i noves composicions i fer atractives les seves diverses sonoritats, sonoritats gairebé il·limitades, ja que flauta, clarinet, saxo, trombó, piano i percussió són els instruments que formen els Crossing Lines. Inusual formació per un insòlit i sorprenent directe.

 

Luis Cordera, director artístic de Crossing Lines Ensemble

 

L’agrupació, liderada pel director artístic Luis Codera Puzo, va començar el concert amb l’espectacular interpretació d’ “Ablauf”, de Magnus Lindberg. El clarinetista Víctor de la Rosa (amb clarinet i clarinet baix) i el percussionista Feliu Ribera (amb dos bombos) van captivar l’atenció del públic amb aquesta contundent obra. La precisió i diàleg entre el duet va frenar qualsevol moviment fora d’escena i la combinació d’instruments i sonoritats va ser d’allò més interessant. Els seguia la pianista Mireia Vendrell amb una peça de Salvatore Sciarrino, “Perdutto in una città d’acque”, de significatius contrastos i suggeridora simplicitat. Després va ser el torn de la “Sequenza VIIb” de Luciano Berio. Hi intervenien piano, clarinet i marimba fent, cada un d’ells, un pedal (so prolongat) de la mateixa nota i sonoritat -el piano, amb l’ajuda d’un ebow per a mantenir el so-, juntament amb el protagonisme de la saxo soprà Tere Gómez, que aportà moviment i reacció als prolongats pedals de l’obra.

 

Mireia Vendrell, piansta del Crossing Lines Ensemble

 

Com a reivindicadors de la música viva, els Crossing Lines també van obsequiar-nos amb una improvisació. Codera, el director artístic, va fer algunes intervencions entre peça i peça. En una de les quals explicava la necessitat de practicar improvisacions “sobretot a Barcelona, on no és una pràctica gaire o prou freqüent”. La brutal interpretació del grup és una prova del clar interès musical de la improvisació. Per acabar, l’ensemble va estrenar “…aunque es de noche…”, obra del jove Joan Magrané (Reus, 1988), estudiant també de l’ESMUC que ja cursa el projecte final. Clarinet baix, piano i percussió van tocar l’obra que, com bé ens asseguraven, és la síntesi de la resta de repertori del concert, amb una picada d’ullet al “Parsifal” de Wagner inclosa. Per últim, ells mateixos ens van servir una copa de cava per tal que músics i oients entressin en contacte directe  i intercanviessin opinions.

Una llarga llista de raons són suficients per convèncer d’anar a veure i viure l’ensemble Crossing Lines. Els músics que en formen part són, per l’exigència del grup, intèrprets excel·lents. De fet, han  estudiat aquí però viuen fora i es dediquen plenament a la música. També cal dir que el seu repertori està basat en música de cambra d’autors d’importància clau a la segona meitat del segle XX, i que posen èmfasi a la música de compositors actuals, sobretot els joves. Una altra de les raons és que els Crossing Lines toquen música contemporània com poc sovint es fa, raó que equivocadament tira enrere els possibles oients o espectadors. Melòmans, només que féssim més present la música dels nostres contemporanis, a ningú se li faria estrany una audició d’aquestes característiques. La música contemporània és resultat d’una llarga i història aventura creativa, i és aquesta música la que, òbviament, té més similituds amb la nostra quotidianitat. “A Barcelona hi ha molt camí a fer pel que fa a música contemporània”, Codera dixit. Ells, però, ja van per feina. No en deixeu passar les oportunitats.

 

Víctor de la Rosa, clarinetista de Crossing Lines Ensemble

 

Crossing Lines són “Artistes residents AB” i formen part del Cicle de Música que s’ha reprès des de la Junta de l’Ateneu Barcelonès. Aquest ha estat el primer dels seus 4 concerts dins del cicle, que acabarà el juliol vinent, i que compta amb altres artistes i formacions musicals de diversos estils i repertoris.

www.crossinglinesensemble.com (i a Facebook)