‘Corrupción policial’: Winslow ho abasta tot

28.08.2017

La nova obra de Don Winslow se submergeix en el món polític i policial de Nova York per destapar un dia a dia que viu d’esquena a la legalitat. Marc Moreno en fa la seva lectura a Núvol.

Don Winslow va guanyar el Premi RBA de Novel·la Negra amb El Cártel l’any 2015 | RBA

Que Don Winslow és un dels grans noms de la literatura de gènere negre mundial és un fet indiscutible des que ens va sorprendre amb la gran obra del narco-thriller que és El poder del perro, i que va refermar l’any passat amb la continuació El Cártel. Altres de les seves novel·les relacionades amb el món de la droga feien pensar que havia trobat un filó del qual literàriament sabia treure un gran rendiment, i que la seva carrera continuaria en aquesta direcció.

I llavors arriba Corrupción policial (RBA).

Una novel·la ambiciosa i de gran magnitud on Winslow canvia de registre i es proposa el repte de narrar amb una precisió colossal la realitat de la policia de Nova York, des dels carrers i els agents uniformats fins als estaments superiors, policies de carrera, els tripijocs dels despatxos, els interessos entre fiscals i advocats i la utilització del cos policial amb finalitats polítiques des de l’alcaldia. Winslow ho abasta tot. I ho fa amb solvència.

El fil conductor de Corrupción policial és la vida del sergent Denny Malone, cap de la Unitat de Manhattan Nord i un policia que viu –i fa viure– segons les seves pròpies regles. No obstant això, ell s’autoanomena el rei de Manhattan. I el rei fa el que vol. Així que la figura que Winslow ha creat és d’aquelles que queden a la memòria del lector: amb personalitat, dur, carismàtic i, sobretot, amb un curiós sentit de l’ètica que fa replantejar-se la legalitat institucional, el respecte inqüestionable a les lleis i la manera òptima de combatre la delinqüència amb les eines –legals– de què disposen els estaments policials.

Ara que vivim dies d’exaltació popular del cos dels Mossos davant l’excel·lent feina que han dut a terme per combatre els atemptats d’Estat Islàmic a Barcelona i Cambrils, resulta curiós submergir-se en una novel·la en què la tasca policial queda sempre embrutida sota una boira de corrupció i d’il·legalitat regida per interessos personals. I no només a peu de carrer, ja que Winslow ha teixit un entramat que va pujant en l’escala del poder per demostrar que el nivell de corrupció està íntimament relacionat amb l’altura del pis on es planifiquen les trames corruptes.

Corrupción policial ja és, per mèrits propis, una de les grans novel·les de la literatura policial, tant per la voluntat d’esdevenir exhaustiva i rigorosa com per la magnitud d’una història que engloba tot el món polític i policial, tema que excel·leix magistralment de la mà de l’estil narratiu sec i dur amb què l’autor ens té acostumats.