El cicle Ars Longa es tanca a la Basílica del Pi

Encara amb el regust tendre del primer concert que versava sobre l’amor, les notes de Tomás Luis de Victoria van liderar una cloenda exquisida d’Ars Longa. Xavier Alern ha ofert a la cartellera barcelonina un cicle de música històrica amb convidats de nivell.

Aina Vega i Rofes

Aina Vega i Rofes

Coordinadora de Cast@fiore

Encara amb el regust tendre del primer concert que versava sobre l’amor, les notes de Tomás Luis de Victoria van liderar una cloenda exquisida d’Ars Longa. Xavier Alern ha ofert a la cartellera barcelonina un cicle de música històrica amb convidats de nivell i programes variats, tots amb un denominador comú: la passió vers la música antiga i el rigor històric en transmetre-la. Aina Vega Rofes en fa la crònica, amb una fotografia de Pepnvia. 

Dijous 26, l’Ensemble Méridien va celebrar Bach amb fragments de les seves cantates. Laia Frigolé, veu, va defensar la música sacra amb claredat i pecisió en la dicció i va saber compartir protagonisme amb l’oboè de Daniel Ramírez. La resta d’instruments van brillar, i l’orgue de Juan de la Rubia que, al seu torn, dirigia, va combinar el pes del baix continu amb virtuosismes barrocs, mostrant un gran domini de l’instrument. L’endemà, divendres 27, vam poder gaudir d’una lliçó magistral sobre el misteri de la lyra viol, amb Philippe Foulon i William Waters amb Lyra Way, dos capdavanters en l’estudi d’aquest instrument d’origen anglès que combina les cordes de budell amb cordes metàl·liques, per tal que els harmònics s’amplifiquin i el so s’apropi al d’una arpa tocada amb arc –segons m’explicava el propi Foulon. La capella de la Basílica del Pi, temple que va acollir els tres darrers concerts, va entonar melodies del Manchester Lyra Viol Book, Anthony Poole, John Dowland o Thomas Ford, a cavall entre els segles XVI i XVII. Finalment, dissabte 28, el cor Musica Reservata de Barcelona, formació de llarg recorregut, va oferir una integral de Tomás Luis de Victoria amb Victoria abulensis. Tot un mostrari de formes musicals que componen la missa com el Kyrie, el Sanctus o l’Agnus Dei, així com vam poder sentir responsoris, una antífona i un himne. Un recital marcat per l’equilibri entre la brillantor de la individualitat i el joc col·lectiu, empastat, polit, treballat, amb veus que s’anaven entreteixint, acompanyant i confluint, en un recorregut pel trajecte de l’ànima del segle XVI cap al Déu. Música sacra i profana, culta i popular, instrumental i vocal, nacional i internacional, amor a Déu i amor a l’home, però sobretot amor a l’art. La Biblioteca de Catalunya i la Basílica del Pi han acollit un cicle que, malgrat les incerteses de la novetat, ha estat un èxit. Esperem el programa de la temporada que ve amb il·lusió, animant els que ja s’hi han sumat a assaborir-lo de nou i els que encara no ho han fet, a no perdre’s la propera cita.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació