Carles Santos. Renovar-se o morir.

18.11.2015

“És un dels màxims exponents de la capacitat de sacsejar consciències, revelar mites i prejudicis, i trencar la rutina i la indiferència”. Així van descriure al geni de Vinaròs durant la inauguració de l’exposició Univers Santos. El fervor de la perseverança en Carles Santos. Una definició molt ajustada a les sensacions i emocions que provoca Patetisme Il·lustrat, el nou espectacle del creador que arriba avui al Teatre Nacional. 

Carles Santos estrena Patetisme Il·lustrat al Teatre Nacional. © TNC

Carles Santos estrena Patetisme Il·lustrat al Teatre Nacional. © TNC

Carles Santos, ho sabem tots, és capaç de sorprendre’s espectacle rere espectacle. De trencar motlles. El creador ha sabut, com pocs, crear una estètica i un llenguatge propis i integrar, en les seves creacions, l’espectacle escènic, el plàstic i el musical. Fins i tot la performance i el teatre més experimental. I si bé és cert que mai saps per on sortirà, en els seus muntatges hi ha una sèrie de constants, d’obsessions identificables com el piano. Vet aquí la primera sorpresa: a Patetisme il·lustrat no n’hi ha cap. Com a mínim damunt de l’escenari.

Patetisme il·lustrat és un espectacle ple de capes, un “giny escènic sense argument” segons el mateix Santos. I, alhora, un muntatge fosc d’una sonoritat inquietant, pertorbador i estèticament commovedor que ens obliga a reflexionar sobre temes com la dominació femenina, l’esclavitud social de la dona i el patetisme que sovint associem a la vellesa.  El pal de paller del muntatge, però, són Dory Sánchez, Mònica López i Núria Andorrà que, tot i les dificultats imposades pel creador, han estat capaces de treure el màxim d’elles mateixes i regalar-nos unes escenes difícils d’oblidar.

En definitiva, Carles Santos ha demostrat que, amb 75 anys, encara és capaç de renovar-se, d’aportar més capes al seu ric univers i, sobretot, de crear un espectacle dels que t’endús a casa i no deixes de donar-hi voltes i més voltes. I això només ho fan els genis.

Podeu consultar les activitats relacionades amb l’espectacle fent clic aquí.