Carles Belda i les 24 rumbes per diatònic

18.10.2015

Carles Belda, un dels músics convidats per la Fira Mediterrània, ha estat a Manresa aquest dissabte presentant, d’una banda, 24 rumbes per diatònic en un vermut musical a la Llibreria Papasseit i, de l’altra, el concert Decanta al Restaurant Vermell.

Carles Belda | © Anna Brugués

Carles Belda | © Anna Brugués

D’on prové la idea d’un llibre-disc?

Jo toco l’acordió. Als hiverns normalment em tanco una mica a experimentar i a reflexionar que vull fer quan arribi la primavera i hagi de tocar. Ara fa dos hiverns tocant a casa em vaig adonar que durant aquest procés tocava moltes rumbes, una cosa que per a mi és molt normal. Hi vaig estar pensant, però, i em vaig adonar que ho fèiem la majoria d’acordionistes -quan dic acordionistes vull dir que toquem el diatònic. I vaig pensar que estaria bé fer un volum on tot això s’hi constatés.

Com és el procés de gestació de 24 rumbes per diatònic?

Vaig buscar uns músics, el Rafalito Salazar i el Joan López. Vaig buscar un productor que m’orientés amb tota l’obra, sobretot amb la part de la gravació, el Joan Garriga. Vaig buscar un lloc on gravar i vaig anar fent les partitures de les peces. I, en definitiva, n’hem fet un volum amb partitures, comentaris i gravacions per fer-ne ús amb la finalitat que tingui una vessant de mètode, d’atlas, fins i tot. Després tot això ha tingut alguns efectes secundaris com, per exemple, que en Txarly Brown molt amablement va fer un atles dels Països Catalans on hi apareixen elements del diatònic i de la festa lligat a la rumba o també alguns tallers que hem muntat.

Tinc entès que ho heu fet amb micromecenatge.

Sí. Això ho vam poder fer a través d’un micromecenatge de Tot Suma. És un llibre que implica una operació amb força gent i volia, com a mínim, oferir uns sous dignes a la gent que hi ha treballat. Anem voltant per entregar-los als mecenes que hi han participat i anem fent presentacions i esdeveniments. I avui, és clar, no ens volíem perdre l’oportunitat de ser a la Plaça Gispert amb la Llibreria Papasseit.

Què hi trobarem exactament dins aquest llibre-disc?

Doncs hi ha vint-i-quatre peces i estan endreçades, com si diguéssim, de menor a major dificultat. Hi ha alguns textos que t’expliquen com fer l’acompanyament musical o com situar-los històricament i cada cançó té un text que la situa històricament, culturalment i socialment. Després, també hi ha una partitura que està pensada perquè la gent la pugui llegir amb qualsevol instrument. A més a més, hi ha dos Cds amb les cançons gravades amb el Rafalito Salazar i el Joan López, que són músics molt bregats amb el món de la rumba. És a dir, que les cançons les pots sentir, les pots llegir i les pots interpretar de moltes maneres.

I després del vermut musical, cap a la Fira Mediterrània a una tast de caves?

Al vespre fem el Decanta, que és un festival de música, vins i caves d’autor que se celebra a Sant Sadurní d’Anoia i el representarem aquí a la Mediterrània. Es tracta d’un tast de caves de Pere Mata. Associat a cada cava i a les explicacions que ell mateix va fent, el Joan Garriga i jo hi anem fent cançons. S’hi combinen música, vins i caves mitjançant concerts i altres activitats i és una trobada entre un projecte musical i un projecte vitivinícola. El que s’ha de notar és que hi ha unes característiques similars entre la trajectòria, la filosofia i la personalitat dels que hi participem i del que presentem.

Etiquetes: