Carícies dalt del trapezi

21.08.2018

Defineixen la seva proposta com a “sexy and sensual circus style show”. Déu n’hi doret. Però no van desencaminats. Air Otic -així es diu la peça de la companyia francoitaliana Les Farfadais- arriba al teatre Victòria per desplegar acrobàcies, efectes de llum especials, cabaret, dansa, música i, sobretot, molt, molt (homo)erotisme. Barcelona acull aquest espectacle (estrena absoluta a tot l’Estat) fins al diumenge dia 19, en sis úniques funcions.

Dos ballarins a l’Air Otic. Foto: Teatre Victòria

La història d’Stéphane Haffner i el seu germà Alexandre va començar ballant sobre les llambordes de París. Concretament, les de la plaça del davant del centre George Pompidou. D’això en fa vint d’anys, i el que es va iniciar com un duet en solitari s’ha convertit en una companyia amb més de 50 artistes vinguts d’arreu del món, Les Farfadais. Què caracteritza la companyia, més enllà dels seus més de mil vestits fets a mà que s’enfunden en els seus espectacles? La llibertat d’estimar, lluny de qualsevol restricció, que es tradueix en una riquesa creativa que barreja no només, òbviament, la dansa, sinó les acrobàcies, els efectes de llum especials, la música i el vestuari.

Air Otic, el seu últim espectacle, que acaba d’arribar per primer cop a Barcelona i a l’Estat, és tot això i molt més. Durant 90 minuts, i en una vintena de números, acròbates, gimnastes i ballarins s’abandonen a la passió i a l’hedonisme en un xou electritzant que exalta la bellesa del cos humà a través de la sensualitat i que no té res a envejar als mestres del Cirque du Soleil, però en petit format. I per si no n’hi hagués prou, exerceix de mestressa de cerimònies la cantant (i ballarina i actriu) marroquina Khaoula Bouchkhi que, amb el nom artístic d’Ebra, acaba de treure al mercat el seu primer disc ”Modern Africa I: Reveries”, on fusiona el soul amb les seves arrels alauites. Tot un luxe veure-la en directe: a ella, a la seva veu i als seus vestits impossibles.

Aquest univers homoeròtic que desafia les lleis de la gravetat invita l’espectador a endinsar-se en un somni hipnòtic on les sensacions, la imaginació i les emocions van per lliure. Hi ha qui considera que l’espectacle és circ, d’altres, cabaret burlesque, d’altres com a varietés… Per què posar etiquetes? Air Otic és un compendi de tot. Però, sobretot, és puresa, tendresa, força, fantasia… i amor.