Cabaret de Saloon

31.10.2018

Fins al vuit de novembre es pot veure al Maldà un d’aquells petits espectacles que poden passar desapercebuts dins de l’àmplia oferta teatral barcelonina. Johnny & Vienna és un muntatge de Llàtzer Garcia que homenatja el gènere del western en totes les seves accepcions: el cinematogràfic, el musical i l’estètic. El músic Guillem Rodríguez i l’actriu i cantant Maria Casellas ens acullen al seu Saloon i ens regalen una vetllada cinèfilomusical deliciosa.

‘Johhny & Vienna’, un espectacle de Llàtzer Garcia sobre el món del western. © Paco Amate.

Al Maldà hi fan moltes coses. Potser una mica massa i tot? Les diferents produccions que s’exhibeixen simultàniament al petit teatre del carrer del Pi fan que, de vegades, algunes passin sense pena ni glòria (en termes de públic). O que al potencial espectador o, fins i tot, al teatraire més recalcitrant li puguin passar per alt. El cas de Johnny & Vienna podria ser ben bé un d’aquests. Un petit muntatge amb dos intèrprets, un cabaret no literari, sinó cinematogràfic i musical, un bombonet que hauria de veure tot aquell amant de les pelis d’indios i cowboys, del Setè de Cavalleria, del John Wayne (llegeixi’s a la catalana) o de Toro Sentado. El Maldà es transforma en un Saloon (“Ho escriuen amb dues ‘o’ però en realitat és un salonet”, com deia Joan Capri) on Johnny i Vienna ens reben com si nosaltres, els espectadors, fóssim forasters acabats d’arribar de l’altra banda del Mississipí.

Llàtzer Garcia homenatja, de fet, els seus records d’infància sobre el món del western, on es barregen les frases i les cançons, els doblatges i els dibuixos animats, la iconografia pròpia d’un lloc on “tot s’aturava quan es cantava una cançó”. Maria Casellas és Joan Crawford, però també una emotiva Peggy Lee cantant Johnny Guitar, un xèrif borratxo o una noia de moral discreta del Saloon. A part d’una eficient multiinstrumentista. Guillem Rodríguez és Sterling Hayden, però també el pistoler més ràpid de Wichita, el cambrer foteta del Saloon o un pobre i sol cowboy que encara ha de fer camí. Johnny & Vienna és un espectacle íntim i de petit format, però inclou des d’efectes especials fins a subtítols aclaridors. Un muntatge que inclou tots els elements que configuren l’imaginari del western i que no es poden perdre els espectadors més cinèfils. Ideal per a representar en cafès, bars, ateneus i cineclubs de tota Catalunya.