Busca qui encengui les teves ales

18.10.2016

Diumenge va arrencar el Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat amb un espectacle inaugural dedicat a Ramon Llull a càrrec de Manel Camp Quartet. El certamen creix aquest any, amb més actes que mai. Si bé la programació més destacada es concentra al Teatre-Auditori, se celebraran també activitats a biblioteques, llibreries i escoles.

Manel Camp i Matheew Simons a Sant Cugat | © Jordi Garcia

Manel Camp i Matheew Simon a Sant Cugat | © Jordi Garcia

L’arrencada del festival ha estat més musical que pròpiament literària, però la proposta de Manel Camp traspua poesia per tot arreu. El seu espactacle Art, està dedicat als nou principis de l’època ternària de l’Art de Llull, nou principis que van de la bondat, mare de totes les virtuts, fins a la glòria. La Montserrat Garcia Ribas n’ha parlat abastament en aquest esplèndid article publicat a Núvol. Només diré que el quartet que dirigeix Manel Camp des del piano potser no us convertirà a la doctrina lul·liana, però de ben segur que us convertirà al jazz si no en sou aficionats. Matthew Simon (increïble!) ens va transportar amb la seva trompeta insondable mentre Manolo Alcántara feia acrobàcies sobre l’escenari. Un espectacle molt recomanable i oportú que ha de girar per tot el país.

Abans del concert, Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, va invocar el poeta Rumi, que al segle XII ja imprecava: “Busca qui encengui les teves flames”. Borràs va defensar la poesia que trobem en la cançó, en la fotografia, que aquest any és un dels eixos que vertebra el festival. “La poesia no serveix per canviar el món, però ajuda a entendre’l més i millor”. Borràs va destacar alguns dels espectacles d’enguany, com ara el concert de Carles Santos, aquest dimarts al vespre. L’espectacle Cos a cos, de Biel Mesquida, que se celebrarà divendres o el recital que faran conjuntament Pere Gimferrer i Josep Pedrals dissabte. I per descomptat La Nit de la Poesia, que se celebra dijous al Teatre-Auditori. La mateixa nit de dijous els lectors de Núvol es podran descarregar l’ebook amb tots els versos (molts d’ells inèdits) que recitaran els poetes convidats a aquesta edició: Víctor Sunyol, Mireia Vidal-Conte, Marc Granell, Biel Mesquida, Gemma Gorga, Jordi Llavina, Vinyet Panyella i Blanca-Llum Vidal.

Carmela Fortuny, tinent d’alcalde i regidora de Cultura de Sant Cugat va destacar que en aquests setze anys hauran passat pel festival gairebé 250 poetes. Sant Cugat és una ciutat de 90.000 habitants que acull cada dia una mitjana de nou activitats culturals. “Aquests dies Sant Cugat es proposa revolucionar-se amb la poesia. A les places, els carrers i als mercats es respira poesia gràcies a la seixantena d’activitats que se celebraran en 26 espais diferents de la ciutat”, va dir Fortuny, que també va voler citar els poetes que han fet vida o viuen a Sant Cugat, des de Gabriel Ferrater fins a Jordi Lara, passant per Marta Pessarrodona, Sam Abrams o Lluís Calvo.

Finalment el conseller de Cultura Santi Vila va destacar la necessitat de revisitar contínuament la tradició: “Sense la relectura dels clàssics, seria impossible aportar creativitat i innovació a la nostra cultura”. I emparant-se en unes d’André Gide, va recordar “és preferible estar sempre a prop dels que busquen la veritat i ben lluny dels que es creuen haver-la trobat”.

Podeu consultar la programació del Festival Nacional de Poesia aquí.