Atenció: material fràgil!

30.07.2018

La nova creació del duo artístic Jesús Benzal i Ole Kristian Tangen, llicenciats i recentment premiats per l’Institut del Teatre, participa en el Grec 2018 encarnant el concepte de fragilitat. Amb un notable càsting d’intèrprets (Marina Fullana, Laura Lliteras, Lara Misó, Ole Kristian, Will Thomson, Adrián Vega) i una original posada en escena (Teatre-Auditori St. Cugat), la Sala Hiroshima acull Handle with care, una producció contemporània jove de primer nivell.

A què es deu el fet de ser fràgil si no és a l’existència física? | © Sala Hiroshima

La coreografia consta d’un seguit d’escenes que exposen diferents vessants de l’ésser fràgil, tant des del punt de vista físic del cos com de les emocions humanes. Extremadament dúctils en el cas de les ballarines i acrobàtics en el dels ballarins, els intèrprets oscil·len contínuament entre la fortalesa i la feblesa del seu propi cos. Tant aviat s’imposa la presència dels seus cossos bells i compactes com de sobte queden supeditats a la gravetat i les accions dels seus companys; una al·legoria de la quotidianitat, en la que ens debatem constantment entre l’autonomia d’un mateix i la dependència respecte dels altres. És més, la dansa es revela com un àmbit d’exploració imprescindible per aprofundir en què sigui la fragilitat; doncs a què es deu el fet de ser fràgil si no és a l’existència física?

Handle with care és una dissertació en moviment, un acte performatiu de l’ésser fràgil de les coses que no pretén més que mostrar aquesta condició de l’existència (almenys la física). No es tracta de concloure què sigui la fragilitat, o donar-ne una definició, sinó exposar situacions de fragilitat i exposar també el públic a patir-les des del seu seient. Tan exposats estem tots plegats a la vulneració de la carn, la imprevisió del temps i les dimensions de l’espai, com a les accions dels altres, la pèrdua d’allò posseït o les expectatives generades. Matèria, situació, societat, propietat, tot allò que ens sosté alhora també ens pot deixar anar i és per això que som fràgils; de fet, el teixit mateix de l’existència en què estem tots cosits és fràgil de per si.

Amb una proposta artística contundent i ferma, sense extravagàncies, el tàndem Tangen-Benzal es pregunten per la possibilitat de triar ser o no ser fràgil, posant al centre el llenguatge corporal dels ballarins a partir d’un gran treball previ d’improvisació. Molt recomanable seguir-los la pista.