Aspencat sacseja l’Acústica

2.09.2016

El conjunt valencià Aspencat es va endur a la butxaca al públic figuerenc, durant la primera jornada de l’Acústica. El festival obre així la seva quinzena edició amb una forta afluència de públic, que va poder gaudir també d’Obeses, Joana Serrat, Est Oest, i Doctor Prats entre altres artistes.

Aspencat a Plaça Catalunya durant el Festival Acústica de Figueres.

Aspencat al Festival Acústica de Figueres.

Una riuada de gent, constituïda sobretot per adolescents amb la cara pintada, com si es tractés d’una cerimònia tribal, abandonava la monumental Plaça Catalunya. Tot té una explicació: feia poc que Doctor Prats havia sortit de l’escenari. Escenari al qual hores més tard pujaria Aspencat per revolucionar la nit figuerenca.

Provinent del País Valencià, Aspencat és un grup polifacètic, estilísticament parlant, i considerat un dels referents de la cançó reivindicativa catalana, comparable a Zoo i Obrint Pas. És difícil descriure en paraules la potència del seu directe, que inclou, per exemple, un espectacle pirotècnic. Amb una dosis d’ska, de hip hop i reggae, que combinen amb patrons i bases electròniques, la seva música va suposar el dijous un xut d’èxtasi a l’ambient.

Els seguidors del grup, que acompanyaven les cançons amb càntics i un rugit ensordidor, es van entregar als alacantins, que presentaven el seu darrer àlbum Naixen Primaveres (2016). En sintonia amb la filosofia del grup, es van aixecar castells i onejaven estelades. Entre cançó i cançó, un homenatge a Ovidi Montllor. Tampoc van faltar els himnes: “Quan caminàvem”, “La distància” o “Música naix de la ràbia”, on música, denúncia i poesia es fusionen per vilipendiar les injustícies sociopolítiques.

Gairebé a la mateixa hora actuava el grup osonenc Obeses, que s’emportava el càlid aplaudiment de la Plaça Josep Pla. L’Acústica de Figueres continuarà amb el seu programa fins diumenge, que inclou una multitud de concerts, fires i esdeveniments.