Amor als presos

13.08.2018

El personatge més savi, més lúcid o més lliure a l’hora de dir-ho tot sense embuts a la novel·la La mort i la primavera de Mercè Rodoreda és un pres. És el personatge que fa més companyia al protagonista en un sentit profund (“jo només em sentia acompanyat vora del pres”). Diu que el van empresonar quan era jove “perquè sabia la veritat i la deia. No la veritat dels homes amb la cara arrencada. La de debò…”

Jordi Sánchez dirigint-se al públic concentrat davant del TSJC, amb un clavell blanc a la mà, el 22 de setembre de 2017 | Foto: Andrea Zamorano

Abans ningú deia t’estimo és un llibre escrit per quatre filles i un fill d’entre 17 i 23 anys de tres presos polítics: Anna i Beta de Joaquim Forn, Laura i Marta de Jordi Turull i Oriol de Jordi Sànchez. S’hi exposen sobretot impressions i sentiments viscuts arran de la reclusió d’aquests i altres polítics catalans en centres penitenciaris de Madrid.

Les cinc veus que es van succeint a l’hora d’explicar-se saben expressar-se amb naturalitat, sense afectació, fent valer per damunt de tot la senzillesa de cada observació, la delicadesa de cada relat, fent més clara la humanitat o la inhumanitat de cada vivència. És un llibre que ens duu a una dimensió més personal i més nua de l’experiència de la privació de llibertat.

L’absència dels pares a casa arran de l’empresonament fa que els fills siguin més conscients de la relació amb ells. L’Oriol Sànchez recorda la serenor que li va transmetre el pare el dia que una moto el va envestir en un pas de vianants quan tenia dotze anys. La Laura Turull té present una pujada al Pedraforca un dia d’estiu i la foto que es van fer junts al cim. La Beta Forn recorda una anècdota d’una setmana després de l’atemptat a Barcelona, anant a un caixer de Viladrau, que un foraster va saludar el seu pare dient-li “Hombre, ministro”.

Hi ha tendresa i hi ha neguit. L’endemà de la declaració d’independència, l’Anna Forn es neguiteja perquè no sap res del seu pare, ni tan sols si dorm a casa. Hi ha dolor i hi ha amor. La nit abans del debat d’investidura de Jordi Turull, la seva filla Marta li fa un petó abans d’anar a dormir com cada nit intentant no fer visible que està amoïnada pel fet que a partir de l’endemà el pare probablement ja no dormirà a casa.

El gran valor d’aquest llibre de vivències i sentiments de filles i fills de presos polítics és que es tracta d’una lectura fluida que transmet humanitat, una humanitat que redimensiona la dignitat de l’home o la dona que per determinades circumstàncies de la vida pot veure’s privat de llibertat.

 

Abans ningú deia t’estimo
Testimoni de filles i fills de presos polítics
Anna Forn, Beta Forn, Laura Turull, Marta Turull i Oriol Sànchez
Editorial: Catedral, segell d’Enciclopèdia Catalana
Primera edició: Barcelona, juliol de 2018