Albert Mestres. L’instant abans de morir

17.11.2015

Albert Mestres acaba de publicar L’instant (Llibres del Llamp), un recull de contes que ens aboquen a situacions límit. Avui dimarts es presenta a la Llibreria La Rambla de Tarragona (19h) i dimarts dia 24 de novembre a la Llibreria La Impossible de Barcelona.

Albert Mestres

Albert Mestres

Albert Mestres ha escrit un llibre terrorífic, un autèntic repertori d’homicidis. L’instant és un recull de relats que ens traslladen a situacions de violència extrema. En tots els textos aplegats en aquest volum, l’autor acara un personatge a un moment de terror, aquell que vivim davant l’amenaça d’una mort imminent. L’instant és un recull breu, necessàriament breu, que explora els límits del pensament i la desintegració de la nostra vida mental en aquell moment en què de tan a prop de la mort, ens estem literalment morint a sobre.

Com tota l’obra narrativa d’Albert Mestres, L’instant té també la seva lectura dramàtica. Vull dir que són textos que porten implícita la seva teatralitat, com ja es va demostrar amb els contes aplegats a Vides de tants. Mestres converteix cada un d’aquests crims en una situació coral, en què saltem d’un personatge a un altre a través dels seus pensaments. Amb tot, diria que els textos aplegats en aquest llibre no són tan susceptibles de ser carn de dramatúrgia, perquè es mouen en el monòleg interior, que és anterior a l’oralitat.

Mestres no en té prou a convidar-nos a fer un descens als inferns. L’instant és també un descens a un estrat de la consciència anterior al raonament, en què el llenguatge és balbuceig o detritus mental. L’instant explora les reverberacions del nostre cervell reptilià. La lliçó de tot plegat és que en situacions extremes, el pensament del botxí és tan desfilat com el de la víctima. El terror ens iguala.

El llibre està dedicat, com gairebé sempre, a l’Eulàlia i la Cristina, però aquesta vegada la presència de la seva dona i la seva filla no es limita a la dedicatòria que obre el volum. Mestres introdueix la Lali en un dels contes més esgarrifosos del llibre, en què la seva dona queda atrapada en una entitat bancària en ple atracament, i se salva in extremis, per la tranquil·litat de familiars i amics.

Un llibre malauradament oportú. Esteu avisats.

Etiquetes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Magnífica crítica d’un llibre tan especial. Em queda la intriga de què deu ser un pensament desfilat.