Adolf Hitler conversa amb Gandhi al Born CC

Els Encontros imaginaris de Hélder Costa continuen, per cinquè diumenge consecutiu, les tertúlies tan impossibles com estimulants entre personatges històrics al Born CC. Xavier Marzal ha assistit a una conversa insòlita entre Hitler, Gandhi i Maria Antonieta, en aquesta ocasió amb presència de l'autor.

Els Encontros imaginaris de Hélder Costa continuen, per cinquè diumenge consecutiu, les tertúlies tan impossibles com estimulants entre personatges històrics al Born CC. Xavier Marzal ha assistit a una conversa insòlita entre Hitler, Gandhi i Maria Antonieta, en aquesta ocasió amb presència de l’autor.

Aquestes trobades impossibles imaginades pel dramaturg portuguès Hélder Costa ens permeten practicar aquesta mena de joc històric que tots ens hem plantejat en alguna ocasió: el «què hauria passat si» la història no hagués anat com de debò va anar. Per exemple, què hauria passat si els nazis haguessin guanyat la Segona Guerra Mundial, o si Gandhi no hagués estat assassinat, o si Maria Antonieta i el seu espòs haguessin triomfat sobre els revolucionaris. El joc pren en aquest cicle la forma de tertúlia de cafè i la idea és fer conversar personatges d’èpoques i ideologies tan distants que el mer fet de veure’ls junts al voltant d’una taula ja és tot un exercici estimulant.

Els Encontros imaginaris són un cicle de set lectures dramatitzades a la Sala Moragues d’El Born CC, que amb una escenografia de cafè amb piano i sota la direcció de Sílvia Ferrando permeten fer saltar espurnes entre personatges xocants. Aquesta cinquena sessió va tenir l’interès afegit de veure el mateix autor sobre l’escenari, fent de «moderador» d’aquesta tertúlia entre Gandhi, Hitler i Maria Antonieta.

Evidentment, escoltar conversar Hitler i Gandhi per força ha de ser una incitació per a les neurones i un agulló per a l’ànima. La violència del xoc no arriba mai a esclatar, perquè el format de tertúlia i la finor de l’humor de Costa ho recondueixen sempre cap al somriure reflexiu, cap al silenci que fa pensar, cap a l’escepticisme comprensiu per la condició humana.

I és ben significatiu i simptomàtic que el discurs dels tres personatges reunits tingui tant a dir a la societat actual en crisi. Perquè les idees de Gandhi poden ressonar poderosament entre els indignats actuals; perquè la proposta de Maria Antonieta de recórrer al fast i a l’exhibició mediàtica i seductora del poder també mereix anàlisi des de les coordenades actuals; i perquè el cinisme de Hitler té la força de recordar-nos que en situacions de crisi, el poble sempre aspira a ser governat per dictadors. Tot plegat du l’espectador a concloure que aquest encontro imaginari no és, en l’essència profunda, tan imaginari com podria semblar.

El cicle continua a El Born, amb dues sessions més: el 18 de maig es trobaran Buñuel, Isadora Duncan i Sidónio Pais; i el 25 de maig, amb un text escrit en aquesta ocasió per Benet i Jornet, es reuniran Àngel Guimerà, Margarida Xirgu i Pitarra.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació