Ada Castells. La primavera pendent

17.05.2018

Celebrant el bicentenari de l’obra mestra de Mary Shelley Frankenstein, l’editorial Comanegra va reunir un grup de set autors a la fàbrica Lehmann (una curiosa coincidència, ja que Frankenstein va començar a prendre forma a la riba del llac Léman) per encetar el projecte de la col·lecció ‘Matar el monstre’.

Ada Castells | Foto Núria Roig

Aquesta col·lecció consta de set obres que s’aniran publicant al llarg d’aquest any 2018 i que narren una història coral amb Barcelona com a escenari principal i amb la presència d’un mateix personatge. Cada novel·la, a més, està ambientada en un any en particular, que va des de 1818 a 2018.

Ada Castells ens ha presentat aquest passat gener la novel·la que inaugura la col·lecció: La primavera pendent. La narració ens transporta a la Barcelona de 1818 i ens introdueix al món de la família Coroleu, posseïdors d’una fàbrica d’indianes. Arran de la mort del seu pare, la Carme Coroleu és casada amb l’enigmàtic Francesc Castany, que la desatén i no compleix amb els deures maritals.

Així, amb un marit enze i en una societat en què la dona no tenia cap tipus de dret a dirigir una empresa, la pubilla de cal Coroleu canvia el somni de tenir fills per la realitat de dirigir la fàbrica i aconseguir el respecte del gremi. Hi haurà moments de dubte, de desengany, però la Carme ressorgirà, més forta, més dona.

Com la Carme, la ciutat de Barcelona també s’està transformant. Sota les falses promeses de Ferran de Borbó , veiem com la ciutat comtal surt de la cruenta guerra del Francès i com van florint noves esperances enmig d’un auge liberal.

En el que va d’any, a més a més de La primavera pendent, ja s’han publicat tres títols més: La fugida d’Urània, de Susana Rafart, i Els vulnerables, de Julià de Jòdar i finalment Els ulls dels homes mentiders, de Jordi Coca.

Les pròximes publicacions vindran de la mà de Núria Cadenes, amb Els Secundaris i de Mar Bosch amb Vindràs amb mi després del diluvi. Finalment, Miquel de Palol conclourà la col·lecció amb Angèlica i Rafel.

Val a dir que són set novel·les independents, es poden llegir individualment i en qualsevol ordre, però s’haurà de llegir les set per descobrir què amaga un personatge que apareix en cadascuna d’elles.

Sens dubte, l’editorial Comanegra ha anat més enllà creant aquesta col·lecció i reptant als autors a entrar en aquest joc literari, que no fa sinó realçar la llibertat creativa i reivindicar la narrativa catalana.