A la Pedrera amb els ulls tancats

17.02.2014

Ignasi Cambra, el pianista resident a La Pedrera aquest trimestre, va oferir, diumenge 16,  el seu concert en solitari en què va interpretar Scarlatti, Brahms, Mozart i Chopin. Cambra s’aferra a les tecles amb gran temperament, tal vegada, com a recurs que li aporta seguretat, donada la seva ceguesa.

Ignasi Cambra a La Pedrera

Des del curs passat, la Pedrera acull, cada tercer diumenge de mes, els concerts de les Residències Musicals. Enguany hem pogut sentir artistes com Pau Codina, violoncel, el primer trimestre, ara hi resideix el pianista Ignasi Cambra i el curs es clourà amb Elena Rey al violí. Les residències estan enfocades a joves talents catalans que es desenvolupen a l’estranger i que la Fundació Catalunya-La Pedrera vol promocionar al nostre país, amb un format de tres concerts, per tal de mostrar la versatilitat de l’artista convidat: un concert en solitari, un en duo i un darrer amb conjunt de cambra.

Aquesta iniciativa és la més creativa de tota l’oferta musical de la fundació, segons Marga Viza, directora de Cultura, ja que exigeix a l’intèrpret tocar peces de fora del seu repertori i de buscar els companys intèrprets per a la cambra i el duo. Per treballar aquets dos darrers formats, els músics s’instal·len al monestir de Sant Fruitós del Bages, el Món Sant Benet, un lloc tranquil i molt inspirador. Les Residències compten amb la col·laboració de Catalunya Música, que enregistra i difon el concert, així com entrevista els artistes abans de la seva estrena.

Dimarts 11, Ignasi Cambra actuava a l’Auditori amb l’Orquestra Simfònica del Teatre Mariinksi i Valery Gergiev a la direcció, i diumenge oferí el seu primer concert en solitari a La Pedrera. Una agenda força a tapeïda per al jove intèrpret que, des de fa set anys, resideix als Estats Units on, assegura, l’oferta musical és molt més gran que a casa nostra, per la multiplicitat de sales de concerts.

Ignasi Cambra oferí un programa eclèctic però poc arriscat, amb obres barroques, clàssiques i romàntiques. A la primera part ens oferí l’”Aria” de la Sonata K. 32 en re menor de Domenico Scarlatti i el “Presto” de la Sonata K. 55 en sol major del mateix compositor. Tot seguit, un salt temporal cap als confins del Romanticisme, amb la densitat de Johannes Brahms i els seus Klavierstücke op. 118. El concert va començar amb algunes imprecisions, però poc a poc es va anar situant en el nivell esperat.

El pianista sap treure tota la potència a l’instrument i juga magistralment amb les dinàmiques. Ignasi Cambra s’aferra a les tecles amb energia, potser, per la necessitat de mantenir-se en contacte constant amb l’instrument i compensar la inseguretat inherent a la ceguesa, discapacitat que, segons afirma, no l’afecta més enllà de la velocitat de lectura. Cambra treu un so molt propi, a través del qual es percep que ha desenvolupat una oïda molt fina que, combinada amb el talent i una memòria extraordinària, el converteixen en un gran intèrpret. Tanmateix, aquesta relació tan física amb el piano fa que, a cops, l’articulació faci emergir un so que llinda l’estridència. No sabem si és un efecte buscat però, en qualsevol cas, confereix autenticitat a la interpretació.

En la segona part del concert, Cambra va estar exultant. Es notava que es trobava plenament en la seva zona de confort: Mozart i Chopin. Les Variacions sobre un Minuet de Duport, K. 573 ens transportaren en ple classicisme, en l’atmosfera nítida i delicada que exigeix la música mozartiana. I la Polonesa-Fantasia en La bemoll major, Op. 61 i la Balada en Sol menor, Op. 23 de Chopin van sonar exquisides, en una ràfega d’emocions que captaren tota l’atenció d’un públic entregat.

Una varietat d’estils i formes (sonata, intermezzo, balada, romança, variacions, polonesa, fantasia) varen circular en l’auditori d’un dels noms propis del Modernisme, un moviment essencialment eclèctic, com el caràcter del concert, en el primer cop que la sala feia ple en el context de les residències. Una iniciativa que està creixent en reconeixement, pel compromís amb els joves talents musicals del país.