5 motius per anar a veure ‘Be God Is’

15.06.2018

Aquest 2019 torna l’espectacle Be God Is durant el circuit del Districte Cultural. Una producció de la companyia Espai Dual que es va estrenar ja fa un any al Teatre Condal i que ha guanyat un munt de premis teatrals, entre els quals el Premi al Millor Espectacle i al Millor Actor per a Oriol Pla a la XX Mostra de teatre de Barcelona del 2015.

Oriol Pla i Blai Juanet en una escena de ‘Be God Is’, que es pot veure al Teatre Lliure de Gràcia.

Es tracta d’un slapstick show, un subgènere de la comèdia que es caracteritza per la preeminència que hi tenen les caigudes, els cops, les peripècies i les acrobàcies, que busquen fer riure el públic. Tot això, a partir de la pantomima, que permet una exageració del gest fins a la màxima expressió.

Aquí teniu cinc motius pels quals val la pena dirigir-se a Gràcia per anar veure aquest espectacle hilarant.

 

1. Be God Is és gest i música

En un món en el qual estem tot el dia parlant i justificant-nos, amb paraules sovint buides, Be God Is fa la proposta contrària: a través de la música en viu, el circ i la pantomima, ens transporta a una altra realitat. Per veure l’obra no cal entendre res, només tenir ganes de passar una bona estona i deixar-te portar per la música i pel joc delirant i trepidant, que no s’atura. Be God Is és entrar en una realitat altra, en un món paral·lel en què la paraula no existeix i només hi queda el joc. La música en directe i el joc. Del jazz al rock, de la banda sonora al flamenc. Tot hi cap a Be God Is.

 

2. Et transporta al nen o nena que tots tenim a dins

A través de bromes, que podríem veure repetides vegades i vegades i no ens en cansaríem, Espai Dual ens fa participar de la joia de poder riure. Ens agafa de la mà i ens porta a un món surrealista, podríem dir fins i tot oníric, com el dels nens, on no hi ha espai per la lògica racional del món dels adults. Sí, Be God Is és una suspensió de l’adultesa. És acceptar que encara tenim ganes de passar-nos-ho bé sense necessitar excuses per fer-ho.

 

3. És un homenatge al cinema mut

Be God Is homenatja els germans Lumière, Max Linder, Charles Chaplin i tots els grans noms del cinema mut de finals de principis del segle XX. L’espectacle demostra que sempre acabem rient del mateix, que al cap i a la fi són les misèries pròpies. I veure Be God Is és també recordar aquests grans noms i fer-los un petit homenatge, en un món en què el cinema mut sembla que hagi passat a ser cosa només del passat. És recordar que la pantomima i el clown tenen la capacitat de parlar sense filtres de parts molt fosques de l’ésser humà (la ràbia, l’odi, el patiment…).

 

4. L’Oriol Pla més histriònic i divertit

Amb una capacitat gestual impressionant, Oriol Pla és l’intèrpret que més destaca de Be God Is. I ens transporta, frenèticament, ara a un escriptori escrivint amb ploma, ara a sobre un cavall, ara a sobre un cotxe… enllaçant gest i música amb una precisió mil·limètrica. No cal dir que és el tot de l’espectacle el que fa que Pla excel·leixi, perquè l’exactitud del muntatge és impressionant, però no per això podem obviar tampoc les seves capacitats interpretatives, que ens mostren (una altra vegada) que estem davant d’un actor molt versàtil i que encara té molt per mostrar-nos.

 

5. Perquè fa riure

El més obvi, perquè relliga tot l’espectacle: fa riure. Be God Is fa riure molt, des del primer minut, d’un riure que ve de les entranyes i que ens surt visceralment. És com sentir molts acudits de l’Eugenio seguits, com sortir de festa, com fer l’amor: desintoxica i et reconcilia amb tu mateix i amb els altres. Be God Is ens agrada perquè ens demostra que de vegades no cal dir tant, sinó que cal saber gaudir del present, de la celebració de poder-nos riure de nosaltres mateixos.

 

 

Podeu veure Be God Is al Teatre Lliure de Gràcia fins al 22 de juny. No us el perdeu!