Un mosaic de records digitalitzats

Trencadís és una iniciativa que contribueix a la preservació i a la difusió de la cultura accessible només amb un clic

Francesc Ginabreda

Francesc Ginabreda

Periodista i corrector

Trencadís, a banda d’un mosaic fet amb trossos de ceràmica trencada i un programa efímer de 8TV, és un dipòsit digital de la Xarxa de Biblioteques de Barcelona amb accés lliure i gratuït als fons locals de diversos municipis de la demarcació. Es tracta d’un servei que permet consultar documents històrics de tota mena (fotografies, vídeos, diaris, revistes, monografies, cartells…) agrupats en col·leccions segons la temàtica o la població. Una iniciativa que contribueix a la preservació i a la difusió de la cultura accessible només amb un clic.

Visita de Francesc Macià a Torelló l’any 1932 | Arxiu Municipal de Torelló

Aquest servei, impulsat per la Diputació de Barcelona l’any 2012, s’ha anat renovant amb el pas dels anys, no només els continguts, sinó també pel que fa al disseny i als recursos disponibles, més nombrosos i més accessibles des de qualsevol dispositiu electrònic. Trencadís conté col·leccions digitalitzades que testimonien el nostre passat recent amb la conservació de documents que mantenen viva la cultura i la història locals.

Entre les més destacades hi podem trobar els fons de revistes locals i els dietaris de les biblioteques populars, fotografies i premsa digitalitzada de poblacions com Sitges, Taradell, Arenys de Mar o Terrassa i un recull emblemàtic de literatura infantil i juvenil. Un dels més interessants és l’Arxiu de la memòria de Torelló, un elaborat projecte de recerca documental i narració oral amb 39 entrevistes a persones nascudes entre 1907 i 1926.

Ball de gegants de Festa Major [1949-1950] | Arxiu Municipal de Torelló

Arxiu de la memòria: Torelló (1931-1955)

39 testimonis i un total de 63 hores enregistrades. Aquest és l’Arxiu de memòria de la tercera població més gran d’Osona, que recupera els records i les vivències d’aquells que van veure la II República, la Guerra Civil i els primers anys del Franquisme. El projecte, elaborat per l’Associació Cultural El Cosidor Digital, es va materialitzar amb la producció d’un documental amb el mateix títol que l’arxiu, que es pot consultar al fons disponible al web de Trencadís, juntament amb les 39 entrevistes –íntegres i en HD. Un exhaustiu recull de relats orals en primera persona que manté viva la memòria històrica de la vila.

Els testimonis, d’una franquesa punyent i una genuïnitat admirable (per com s’expressen, pel llenguatge que utilitzen, per com expliquen les seves vivències, per com són aquestes vivències), rememoren anècdotes, alegries i penúries durant una època extremadament convulsa, des de l’alçament de la República fins a la postguerra: l’escola, les fàbriques tèxtils, els negocis familiars, la indústria de la guerra, els canvis de costums i de moral, els canvis polítics, ERC, la CNT i la CEDA, el període revolucionari, l’esclat de la guerra, l’experiència al front, les tropes franquistes, la corrupció, la religió, la solidaritat, la desconfiança, les dificultats econòmiques, el servei militar… En definitiva, un autèntic mosaic de records gairebé centenaris que és un luxe (i un deure) conservar.

Per consultar aquest i la resta d’arxius disponibles accediu al web de Trencadís: val la pena entretenir-s’hi una estona.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació