L’Arxiu Municipal de Castellbisbal

L'Ajuntament ha implantat un sistema de gestió de documents electrònics que funciona gràcies a l’iARXIU, servei digital del Consorci d’Administració Oberta de Catalunya.

Amb motiu de la Setmana Internacional dels Arxius, des de Núvol hem contactat amb diversos Arxius Locals de la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona perquè ens expliquin com preserven el seu fons documental i quina és la política de gestió que fan servir, especialment en un context en què el repte de la digitalització i la transparència és més necessari que mai.

Fotografia de l'Arxiu Municipal de Castellbisbal | Isaac Álvarez

Un d’aquests arxius és el de l’Ajuntament de Castellbisbal, que recentment ha implantat un sistema de gestió de documents electrònics que funciona gràcies a un programa informàtic integrat amb l’iARXIU, un servei digital del Consorci d’Administració Oberta de Catalunya (AOC) que conserva la integritat, fiabilitat, autenticitat i accessibilitat dels arxius.

El responsable de l’arxiu castellbisbalenc, Isaac Álvarez, ens ha parlat de la política que segueix aquest sistema de gestió pel que fa a la valoració de documents i expedients i a la seva corresponent classificació en funció de la normativa. L’iARXIU permet la translació electrònica d’arxius tradicionals en paper, i a Castellbisbal això es pot dur a terme gràcies al treball en equip entre el Departament d’Informàtica i l’Arxiu Municipal, que integren una comissió en què també participen la Secretaria, un regidor delegat i diversos tècnics i juristes del consistori, que garanteixen la legalitat, la fiabilitat i la transparència de l’administració del fons.

De cara al futur proper, per consultar els arxius l’Ajuntament també està posant en funcionament una Oficina Virtual on el ciutadà podrà interactuar amb l’Administració, però encara tenen molta feina a fer, perquè, com explica el mateix Álvarez, la major part de documents encara són en paper: “Tot just des del febrer en produïm d’electrònics”. De moment, van bolcant tota la informació disponible a la pàgina web de l’Ajuntament, amb els diversos documents (textos, fotografies, gravacions) digitalitzats que s’ingressen a l’iARXIU.

Aquesta setmana l'Ajuntament organitza una mostra documental | Isaac Álvarez

La política de gestió documental corporativa té per objectiu potenciar la classificació, descripció i gestió segures de documents electrònics durant totes les fases de la seva vida fins a la seva transferència a l’iARXIU, així com de signatures electròniques o metadades associades. Li hem preguntat a Álvarez pels arxius més rellevants del fons documental del municipi, i ens ha explicat que la continuïtat de documents existents des del 1820 fins a l’actualitat (entre ells una bona col·lecció de fotografies) té un gran valor per la seva quantitat, consistència i conservació, “i és de gran ajuda pels investigadors” per resseguir la història (recent) de Castellbisbal.

Aprofitant la Setmana dels Arxius, els diferents articles que publiquem aquests dies a Arxipèlag estan pensats per reflexionar sobre la seva funció en la gestió del patrimoni, la transparència i la preservació digital. Recordeu que des de les xarxes socials podeu participar-hi amb el hashtag #ArxiusalNúvol.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació